17 лютого в залі засідань Департаменту освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації під головуванням заступника голови – директора Департаменту освіти і науки Ігоря Івасюка відбулася підсумкова колегія працівників освіти Вінниччини. В ході засідання було підведено підсумки роботи освітянської галузі в 2015 році та визначено пріоритетні напрями роботи на 2016 рік.

За словами заступника директора департаменту – начальника відділу професійної освіти, інноватики та науки Валерія Бачинського, показником ефективності підготовки кадрів є рівень працевлаштування випускників, на даний час працевлаштовано 86 %, 206 випускників із числа дітей-сиріт працевлаштовані стовідсотково. Суттєвий крок уперед зроблено навчальними закладами у сфері міжнародної співпраці, підвищенні інноваційного потенціалу і інвестиційної привабливості галузі професійно-технічної освіти. Профтехосвіта Вінниччини заявила про себе, беручи участь у проектах Європейського фонду освіти «Туринськи й процес» та «Прайм».

З якими іноземними навчальними закладами співпраюють вінницькі ПТО?

Заклади ПТО співпрацюють із однопрофільними навчальними закладами Франції, Словаччини, Естонії, Білорусі, Литви, Болгарії, Молдови, Казахстану, Польщі.

«Відповідно до потреб ринку праці зменшилося державне замовлення на підготовку кваліфікованих робітників, яке формувалось на підставі договорів із роботодавцями. За звітний період контингент скоротився майже на 1 тисячу учнів. Одночасно позитивно змінилися якісні показники підготовки кваліфікованих робітників: збільшилися частка складних та інтегрованих професій», - зазначив Валерій Бачинський.

З якими іноземними навчальними закладами співпраюють вінницькі ПТО?

За словами першого заступника директора Департаменту Олени Чорної, на кінець 2015 року забезпечено навчально-виховний процес у 786 дошкільних, 881 загальноосвітньому, 62 позашкільних, 35 професійно-технічних, 46 вищих навчальних закладах для більше, ніж 320 тис. вихованців, учнів, студентів. Минулоріч поновили роботу 10 дошкільних навчальних закладів, рівень охоплення дошкільною освітою дітей віком від 3-х до 6-ти років зріс до 95,3%, а дітей 6-го року – 100%. Як зазначила Олена Чорна, з 1 вересня 2015 року впроваджено нові Державні стандарти загальної освіти у 4-х та 7-х класах. Продовжились заходи щодо соціального захисту усіх учасників навчально-виховного процесу: харчування 90,2% учнів, в тому числі – 100% охоплення безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів та пільгових категорій; підвезення 15,4 тис. учнів (99,8 % від потреби); рівень виплати щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам становить 38%.

З якими іноземними навчальними закладами співпраюють вінницькі ПТО?

«За останні 4 роки майже в 2 рази зменшилася кількість дітей, вихованців у школах-інтернатах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: з 356 у 201 році до 191 у 2015 році», - зазначила Олена Чорна.

З якими іноземними навчальними закладами співпраюють вінницькі ПТО?

Нагальними залишаються питання покращення матеріально-технічної бази, створення належних умов функціонування навчальних закладів, раціонального використання усіх ресурсів, фінансування.



Переглядів: 3518
Поширень: 0