Цими днями школярі й педагоги Стрижавської школи передали Михайлівському лісництву ДП «Вінницький лісгосп» біля 200 шпаківень, виготовлених на уроках трудового навчання, з батьками й дідусями в домашніх умовах. Про це повідосляє прес-служба ОУЛМГ.

Особливо активними в цій благородній справі, як і в попередні роки, є учні початкових класів. Школа давно готувалася до щорічної акції «Хатинка для птаха». На загальношкільній лінійці учні 3-В класу представили цікавий тематичний захід про роль птахів у житті людини, лісу.

Вінницькі дітлахи виготовили біля 200 шпаківень та передали їх лісництву

Багато потрібної інформації почерпнули діти у спілкуванні з працівниками Михайлівського лісництва ДП «Вінницький лісгосп». В очікуванні пернатих діти при допомозі лісівників-наставників та вчителя трудового навчання Вадима Засіки розвішують шпаківні, синичники та інші «пташині хатинки». Лісівники показали юним друзям лісу, як закріплювати на деревах «пташині будиночки».

Лісівники ДП «Вінницький лісгосп» давно співпрацюють зі Стрижавською школою-ліцеєм, яка активно займається екологічним вихованням школярів, природоохоронною роботою. Вже рік функціонує тут учнівське лісництво «Паростки надії».

Завдяки співпраці батьків, педагогів, лісівників, діти розуміють, що охорона птахів є важливою справою. Працівники державної лісової охорони держпідприємств лісового господарства Вінниччини минулоріч разом з членами учнівських лісництв розмістили 2950 шпаківень та синичників.

Вінницькі дітлахи виготовили біля 200 шпаківень та передали їх лісництву

Для інформації

Підвищення чисельності комахоїдних птахів в лісових насадженнях стримує масове розмноження шпильково-листогризучих комах. Сім’я синиць за літо, наприклад, знищує біля 4 тисяч гусениць. А пара горихвісток - 7,5 тисяч. За період годування своїх пташенят синиця-лазорівка знищує 24 мільйони яєчок комах. Пара мухоловок-пеструшок для вигодовування 6 пташенят на протязі 15 днів збирає з навколишніх дерев від 1,0 до 1,5 кілограм комах.

Від імені всіх лісівників ДП «Вінницький лісгосп» лісничий Михайлівського лісництва Василь Орлик щиро подякував дітям, батькам, педагогам Стрижавської школи-ліцею за таку гарну турботу про птахів. Адже успішне розмноження птахів залежить саме від наявності місць для гніздування, достатньої кількості їжі та водойм. Штучним гніздуванням можна регулювати чисельність птахів в період гніздування.

Лише за останні 10 років під загрозою зникнення перебуває 1220 видів, що становить 10% світової фауни птахів. Близько 90 видів птахів занесено до Червоної книги України. 



Переглядів: 2604
Поширень: 0