Вінниччина долучиться до румуно-молдовської програми по збереженню біосфери у зоні річки Дністер. З пропозицією участі у такому проекті сьогодні, 16 березня, до Вінницької області прибула офіційна делегація Сорокського району Республіки Молдова.

Як повідомив керівник Сорокського територіального відділення Державної канцелярії Республіки Молдова Борис Андоній, суть програми полягає у більш детальному вивченні біосфери в руслі Дністра, рекультивації прибережних зон та подальшому їх використанні в туристичних цілях. Відтак у перспективі передбачається розробити спільний туристичний маршрут визначними місцями регіонів, що прилягають до Дністра.

Під реалізацію цього проекту залучаються кошти Євросоюзу і, за словами голови Сорокського району Республіки Молдова Михая Мицу, в рамках зазначеної програми приділятиметься увага й питанням очищення прибережних зон річки. Торкаючись же питань спорудження мосту сполученням Ямпіль – Косеуци, учасники зустрічі домовились про створення окремої робочої групи, яка займатиметься практичними аспектами реалізації цього проекту.

Молдовські фахівці спільно із вінницькими вивчатимуть можливість будівництва мосту Ямпіль-Косеуци

Озвучену пропозицію вінницька сторона, яку представляли голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій та голова обласної Ради Анатолій Олійник, прийняла охоче, тож учасники зустрічі домовилися про подальше опрацювання цього питання та спільний огляд прилеглих до Дністра територій. Під час зустрічі партнери обговорили також низку актуальних для вінницької та молдовської сторін питань, що потребують спільного вирішення.

Молдовські фахівці спільно із вінницькими вивчатимуть можливість будівництва мосту Ямпіль-Косеуци

«Ми зараз приділяємо дуже велику увагу тій частині території Вінницької області, яка має вихід до Дністра. Крім того, з початку цього року Україна має можливість працювати на умовах Асоціації з ЄС, тож перед нами відкриваються певні можливості розширення нашого співробітництва, - зазначив голова облдержадміністрації Валерій Коровій. - Питання, які ми порушуємо, стосуються будівництва мосту в районі Ямполя та очисних споруд, які вже протягом довгого часу є об’єктом для обговорення. Також дуже важливо, щоб ми відпрацювали спільні підходи до наведення у зоні Дністра порядку в частині роботи з твердими побутовими відходами». За словами Валерія Коровія, проблема екологічного характеру є однією з базових на сьогодні, адже протягом тривалого часу стоки з міста Сороки скидаються безпосередньо у Дністер. Також необхідністю є здійснення утилізації мулу в районі Цекинівки Ямпільського району, а такі заходи вимагають близько 60-70 млн. гривень. «Зрозуміло, що в нас на обласному рівні такого ресурсу немає, а тому це потребує пошуку спільних рішень», - підкреслив голова ОДА.

Молдовські фахівці спільно із вінницькими вивчатимуть можливість будівництва мосту Ямпіль-Косеуци

Водночас у ході розмови вінницька сторона виступила з пропозицією організувати візити представників бізнесових кіл області до Сорокського району та підприємців Молдови на Вінниччину задля пошуку нових партнерів та виходу на нові ринки збуту.



Переглядів: 3497
Поширень: 0