На Вінниччині минулоріч в сільськогосподарське виробництво залучено біля 2 млрд. грн. капітальних вкладень. Про це повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Неїлик.

«У 2015 році область зберегла лідируючі позиції по виробництву валової продукції сільського господарства у ціновому еквіваленті. ЇЇ вироблено на суму 17,9 млрд. грн. в порівняних цінах 2010 року. Темпи сільськогосподарського виробництва склали 90,5 %, в тому числі в рослинництві – 82,6 %, в тваринництві – 108,6 %. Пільгові кредити в сумі 3,7 млн. грн. отримали 4 особисті селянські господарства, 11 фермерських господарств та 5 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативи. Дані кошти пішли на підтримку галузі тваринництва в невеликих підприємствах, на реконструкцію і будівництво об’єктів інфраструктури та переробки сільськогосподарської продукції» - повідомив Микола Неїлик.

Минулого року на Вінниччині виготовлено валової сільгосппродукції на майже 18 млрд.грн.

За словами Миколи Неїлика Стратегією збалансованого регіонального розвитку Вінницької області до 2020 року визначені цілі зростання конкурентоспроможності економіки області. Тому, пріоритетними напрямками роботи Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації у 2016 році є - розвиток сільськогосподарської дорадчої діяльності, створення умов для залучення іноземних інвестицій, підтримка фермерських та особистих селянських господарств через об’єднання в обслуговуючі кооперативи, створення нових робочих місць в сільській місцевості та здійснення заходів по ефективному використанню водних об’єктів області. «В поточному році внаслідок реалізації поставлених завдань, очікується приріст обсягів виробництва валової продукції в сільському господарстві на 6,2% (рослинницької продукції – 5,9%, тваринницької - 6,8%)».

За даними Зведеного плану розвитку агропромислового комплексу області на 2016 рік, який підготовлений Департаментом, прогнозоване виробництво зерна в поточному році, в порівнянні з 2015 роком, збільшиться на 14,7 %, цукрових буряків – на 2,7 %, овочів - на 1,5 %, плодів та ягід – на 2,7 %. В тваринництві приріст обсягів виробництва також прогнозується по всіх видах продукції: по виробництву м’яса - на 3,6 %, молока - на 1 %, яєць - на 0,6 %. «Лідируючі позиції Вінниччини в Україні по виробництву сільськогосподарської продукції будуть збережені».

За словами посадовця: «Відповідна Програма на 2016-2020 роки прийнята сесією обласної ради на початку року. На фінансування двох заходів цієї Програми у поточному році виділено близько 2 млн. грн. Частину цих коштів буде направлено на пільгове кредитування фермерських та особистих селянських підприємств, які прагнуть розвиватися. Іншу частину, виділено для часткового відшкодування вартості закуплених доїльних установок та холодильників для зберігання молока».

Департаментом агропромислового розвитку ОДА спільно з Інститутом кормів та сільського господарства Поділля готуються зміни до вищеназваної Програми по питаннях окультурення громадських пасовищ. Створення таких пасовищ ведеться по 4 територіальних громадах Томашпільського району в рамках Проекту ЄС «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових та економічних інтересів особистих селянських господарств».



Переглядів: 2501
Поширень: 0