Про результати роботи галузі та заходи, що вживаються освітянами регіону задля організованого початку нового навчального року, під час виїзного засідання колегії обласної державної адміністрації інформував заступник директора департаменту освіти і науки ОДА Валерій Бачинський.

За його словами, за підсумками 2015-2016 навчального року документи про освіту вручено 7 916 випускникам 11 класів. Золотими медалями нагороджено 360 учнів, срібними – 248, а це лише 58% учнів, які за результатами ЗНО підтвердили медалі. Організовано проведено і зовнішнє незалежне оцінювання 2016 року для 10 368 осіб.

Пріоритетом в області, зазначив Валерій Бачинський, залишається робота по відновленню дошкільних навчальних закладів. Так, за 2015 рік на Вінниччині відкрито 10 дитячих садків та 16 груп у функціонуючих ДНЗ. Загалом створено 860 місць. «За оперативними даними, у 2016 році планується відкрити 13 дитсадків та 14 груп у діючих закладах, що дасть можливість додатково створити 1102 місця для дітей дошкільного віку», - повідомив заступник директора департаменту.

Продовжується робота і над створенням оптимальної мережі навчальних закладів: вже сформовано 132 освітні округи, у 2016 році передбачено формування 150 опорних шкіл. Також визначено 11 закладів, що будуть підлягати оптимізації, та 36, де передбачається реорганізація з пониженням ступеня.

Інформуючи про хід оздоровчої кампанії, Валерій Бачинський зазначив, що цьогоріч в області працювали 194 пришкільні табори, 178 мовних загонів та 30 мовних таборів. Крім того, 49 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, шкіл-інтернатів відпочивають нині за кордоном за рахунок громадських організацій та міжнародних благодійних фондів (США, Італія).

Не оминув увагою заступник керівника відомства і питання реформування професійно-технічної освіти. Так, з 1 січня 2016 року видатки на підготовку робітничих кадрів у ПТНЗ в установленому порядку передано на фінансування з місцевих бюджетів: 18 – на обласний, 13 - на фінансування з бюджетів міст обласного значення. Разом з тим, Департамент працює над розширенням міжнародного співробітництва професійно-технічної освіти та реалізує заходи на виконання Регіонального замовлення підготовки кваліфікованих робітників.

«Одним з основних питань для нас залишається підготовка до нового навчального року, - зазначив Валерій Бачинський. - У 2016 році на проведення капітальних та поточних ремонтів у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах вже використано 20 млн. 496 тис. гривень. В поточному році завершено роботи по дооснащенню газових котелень котлами на альтернативних видах палива у 13 загальноосвітніх закладах, що становить 26,5 % до запланованих робіт, планується завершити роботу ще у 36 закладах. На 4 об’єктах із 9 продовжено роботи з виведення котелень з підвальних приміщень. Що ж стосується шкіл-інтернатів обласного підпорядкування, то переведення котелень на альтернативні види палива в них завершено. І тепер фінансові витрати на опалення зменшаться у 2,3 рази».

Також, за словами доповідача, у 2016 році заплановано завершити будівництво шкіл в селі Михайлівка та смт. Стрижавка і продовжити заходи з реконструкції навчальних закладів у Сосонці, Уланові, Дашківцях, містах Погребище та Ямпіль.

Торкнувся Валерій Бачинський і питань підвезення учнів та вчителів до місць навчання, зауваживши, що розпорядженням Кабінету Міністрів України для Вінницької області передбачено 36,6 млн. грн. на придбання шкільних автобусів на умовах співфінансування. На сьогодні проведено конкурсні торги у 5 відділах освіти райдержадміністрацій на закупівлю 10 шкільних автобусів на суму 18 млн. 306,0 тис. грн. та подано оголошення щодо придбання ще 33 транспортних засобів.



Переглядів: 2430
Поширень: 0