У межах експерименту на Вінниччині в окремих районах планується створити 10 патронатних сімей у 2017 році та шість сімей у 2018 році. Про це сьогодні під час прес-конференції розповіла директор Вінницького обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Олена Стоялова.

За її словами, фахівці-психологи з обласного центру соціальних служб вже пройшли спеціальне навчання. Після завершення інформаційної кампанії буде здійснено відбір кандидатів для навчання у патронати і вихователі.

"Цього року Президент України підписав Закон України щодо внесення змін до окремих законів із питань посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей із дітьми. Патронат − це своєрідна "швидка" сімейна допомога дитині, адже передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім'ї патронатних вихователів, за неможливості повернення дитини у свою сім'ю − пошук для неї нової родини. Важливо, що є істотні переваги сімейного патронату з погляду захисту найкращих інтересів дитини. Так, до патронатної сім’ї влаштовують дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, але не мають статусу дитини-сироти. До того ж влаштовують дітей лише з однієї сім'ї", − сказала Олена Стоялова.

Наступного року на Вінниччині в окремих районах планується створити 10 патронатних сімей

Крім того, за її словами, вихователі і діти спілкуються з біологічними батьками, з якими працюють фахівці з метою подолання складних життєвих обставин і повернення дітей у родину.

Посадовець додала, що до 2018 року витрати за послуги сімейного патронату бере на себе держава. Однак, починаючи з 2019 року, фінансування буде за рахунок коштів місцевого бюджету.

Наступного року на Вінниччині в окремих районах планується створити 10 патронатних сімей

Для довідки:

У Вінницькій області за результатами І півріччя у 349-ти сім’ях існував ризик соціального сирітства. 174 дитини перебували в обласних спеціалізованих будинках дитини системи охорони здоров’я, 86 дітей — у центрах соціально-психологічної реабілітації. В області нараховується 127 сімей, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків і періодично у них виникає потреба вилучити дитину із сім’ї. Саме у таких випадках сім'ї патронатних вихователів є альтернативою сиротинцям.



Переглядів: 2490
Поширень: 0