Роботи проводились з нагоди Всесвітнього дня водно-болотних угідь та в рамках Великого зимового обліку птахів. Метою досліджень було виявлення ключових місць зимівель різноманітного птаства та інформаційно-просвітницька робота серед населення.

Такі спостереження допомагають фахівцям збирати дані про стан популяцій загальнопоширених та рідкісних видів птахів, формувати відповідні реєстри, стежити за популяційними змінами, які інколи виявляються досить несподіваними.

Обліки проводились на чотирьох ділянках, максимальна відстань між якими складає близько 40 кілометрів. Загалом, під час спостережень були зафіксовані скупчення крижня, лебедя-шипуна, сірої та білої чаплі, а також п\'ять червонокнижних видів: гоголь, лебедь-кликун, великий та малий крех, орлан-білохвіст. Останній вид включений до кількох міжнародних конвенцій з охорони диків видів тварин, є особливо вразливим в зимовий період, коли орлани скупчуються на водоймах й поблизу них. В зв\'язку з цим в Україні вже кілька років діє проект Українського товариства охорони птахів "Збереження ключових місць зимівлі орлана-білохвоста". Тепер до цього проекту зможе долучитись і Вінниччина.

Для довідки:
Традиція обліку птахів народилася у 1990 році у США, коли редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен запропонував новий спосіб проведення Різдвяного полювання – з біноклем в руках замість зброї. За його закликом 26 людей вперше провели цей святковий день разом із пташками, спостерігаючи та вивчаючи їх, радіючи їх польоту на свободі. З цього часу звичка обліковувати птахів в різдвяні дні широко поширилась на теренах США, Канади. Латинської Америки, Європи, Карибських і деяких Тихоокеанських островів.

Орлани-білохвости живляться рибою, водоплавними птахами та дрібними ссавцями, зазвичай ловлять хворих, скалічених, або ослаблених особин. Живляться також загиблими тваринами. Таким чином вони виконують роль санітарів водно-болотних угідь, захищаючи їх мешканців від різних хвороб і масової загибелі.

Прес-служба Державного управління охорони
навколишнього природного середовища
у Вінницькій області, 431986


Переглядів: 3412
Поширень: 0