Пікетуванням Вінницької облради регулярно намагаються на свою користь вирішення локальних конфліктів. Але зазвичай акцію організатори подають як волевиявлення громади в особі кількох учасників. Образа на Анатолія Реп’яха, директора санаторію «Поділля», що у Хмільнику, привела на захід до обласного центру з десяток містян. Керівник закладу стверджує, що очолювали протест фігуранти різних кримінальних проваджень, а влаштував акцію відомий місцевий бізнесмен.

Люди, які представлялися вінничанам, як хмільницькі активісти, ставили під сумнів право А. Реп’яха керувати закладом та акцентували увагу на його політичному минулому. Ставка на гучні гасла допомогла пікетувальникам привернути до акції цікавість, хоча «поза кадром» залишились інші факти, які саме і спонукали цих людей приїхати до обласного центру.

 Анатолій Реп’ях запевняє, що так званих активістів з Хмільника замовив конкурент

«Перш за все я – патріот України. З перших днів Майдану в нашому санаторії ми безкоштовно лікували активістів, а потім атовців. Лише протягом 2014-16 років курс реабілітації та санаторно-курортного обслуговування безкоштовно пройшли 117 військовослужбовців. Це наш внесок в загальну перемогу держави у війні. Пам’ятаю, як одного разу нам зі сходу привезли хлопця на візочку – тільки з шпиталю. Після лікування в санаторії він самостійно рухався, навіть без милиць. Щодо нагород, то мене тішать подяки, які санаторій отримував від командування в/ч 3039 Нацгвардії України, 9-го окремого мотопіхотного батальйону, 4-ї сотні козацької самооборони Майдану та багатьох інших військових підрозділів. Вони важливіші», - пояснює Анатолій Реп’ях.

Натомість керівник санаторію вказує, що йому не бракую недругів, які піднімали питання про права власності на заклад при «кожній» владі. Він запевняє, що нинішні намагання привернути увагу до «Поділля» з боку очільників області пояснюються помстою декількох людей, що перебувають під слідством саме через «санаторні» справи.

В травні цього року після того, як екологи та правоохоронці стали свідками умов, в яких жили у Хмільнику дельфіни, в поліції порушили кримінальне провадження щодо жорстокого утримання морських ссавців. Фігурантом цієї «справи» є директор ПП «Доктор Дельфін» Борис Когут. Саме він та його співробітники пікетували облраду.

«Також серед пікетувальників був колишній профспілковий діяч нашого санаторію Олександр Ткач та бухгалтер. За розпорядженням МОЗу, завідувачі відділеннями повинні мати виключно вищу медичну освіту, а Трач – педагог. Він мав полишити посаду, але після звільнення у березня 2016-го образився на мене. Крім того, колектив санаторію вважає, що Ткач з бухгалтером їх ошукали. Насправді, ці люди фігурують у кримінальній справі, яка відкрита за статями 366 (підробка документів) та 191 (привласнення коштів службовими особами)», - зазначає Анатолій Григорович.

Директор санаторію демонструє колективне звернення до правоохоронних органів, де його співробітники вказують на результати аудиту місцевої профспілки. Перевірка показала, що О. Ткач разом з бухгалтером привласнювали до 70% всіх коштів, які в якості внесків здавали люди, а також наводять приклад, як чоловік за «профспілкові» гроші купував собі мобільник та комп’ютери. Саме тому ще в листопаді 2015-го співробітники вийшли з «профспілки Ткача» та утворили іншу організацію. Випадок для закладів, на кшталт санаторію, унікальний. Більше того, колишній профспілковий діяч поклав на депозит кошти співробітників та досі не повертає понад 60 тис. грн.

Цікаво, що Б.Когута та О. Ткача об’єднує спільний «бізнес». Як свідчать офіційні документи, на Олександра Сергійовича відкритий Благодійний фонд «Доктор Дельфін». Нагадаємо, раніше ЗМІ писали, що чорноморські афаліни, які на сумнівних підставах перебували певний час у Хмільнику, а потім їх перевезли на лікування у Трускавець, належать кримським підприємцям, а місцевим бізнесом лише формально керував Борис Когут.

Також участь у пікетування облради приймав хмільницький активіст Владислав Найчук. За словами Анатолія Реп’яха, ця особа фігурує у кримінальному провадженні по факту хуліганських дій саме підчас «з’ясовування стосунків» між керівником санаторію та Борисом Когутом. Щодо того, якому саме конкуренту заважає «Поділля», керівник санаторію каже, що мова йде доволі впливову особу не тільки на місцевому рівні, тому не виключає, що спроби «хитати» заклад або громаду він влаштовуватиме і надалі.

Таким чином, виходить, що 29 серпня у Вінниці зібралися всі ті, хто так чи інакше вважає себе ображеним на директора санаторію, та лишився без досить непрозорого та сумнівного заробітку. Звісно, в демократичному суспільстві важлива думка кожного, і всі мають право на висловлювання «невдоволення», але роздмухування приватного «інтересу» на обласному рівні поки не завершені кримінальні провадження може вважатися тиском на слідство.



Переглядів: 3007
Поширень: 0