Завантажили близько 160 тонн меланжу, який поміщено у три спеціально обладнані залізничні цистерни. Протягом двох днів особовий склад частини бездоганно впорався із завданням. Специфіка перекачування меланжу в таких умовах нелегка, потрібно здійснювати постійний контроль, обігрівати технічні засоби з перекачування, розчин для нейтралізації меланжу і, звичайно, люди. Від військовослужбовців та й техніки вимагалось максимум витримки.

Процес перекачування меланжу контролювали представники ОБСЄ, Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, відділу екобезпеки Міністерства оборони України, а регіональний санітарно-епідеміологічний загін проводив контрольні замірювання повітря.

Решта окислювача ракетного палива іншого маркування, що залишився на території 195-го складу пального, а це понад триста тонн, буде перевезено на профільні склади Збройних сил України, адже до червня цього року, в результаті організаційних заходів частину в Калинівці буде розформовано.

Будуть проведені заходи з нейтралізації залишків отруйної речовини, рекультивація земель, утилізація місць зберігання, екологічне обстеження місцевості. Після цього прийматиметься державне рішення щодо передачі земель та військового містечка місцевій громаді.


Переглядів: 2678
Поширень: 0