У неділю 3 вересня після приїзду волонтерів з Польщі, які впорядкували частину польського кладовища в Махнівці (колишньому Комсомольському), місцевому краєзнавцю Миколі Купчику вдалось злокалізувати сховану під шаром землі могильну плиту відомого польсько-українського поета, композитора і лірника Тимка Томаша Падури, автора гімну польсько-української приязні “Гей, соколи!”.

Крім могили Падури на терені старої некрополії віднайдено багато інших чудових пам'ятників XVIII-XIX століття. Але саме могильна плита Падури є найбільш сенсаційною знахідкою, тим більше, що її здійснено напередодні 145-ї річниці смерті і 215-ї річниці народження митця. Кілька днів після локалізації могили її вже встигли відвідати представники місцевої влади, католицької спільноти і представники польських громадських організацій області.

Зважаючи на резонанс, який викликала віднайдена могила Падури, можна передбачати, що вже невдовзі на центральній дорозі, яка веде з Вінниці до Бердичева з'явиться дороговказ, який допоможе відвідати місце спочинку автора пісні “Гей, соколи” усім охочим, а сама плита буде гідно впорядкована і відреставрована.

На Вінниччині під час впорядкування кладовища знайшли могилу автора пісні "Гей, соколи" Тимка Падури

Наприкінці липня Вінницьке Історичне Товариство при співпраці з ГО “Кресов'яци” відкрило пам'ятну таблицю Томашові Падурі в Іллінцях, містечку, де він народився. Подільська земля приховує багато таємниць, які ще чекають на своє відкриття.

Недавно у Хмільнику віднайдено могилу відомого польського поета середини XIX ст. Адольфа Мостовського, сьогодні після декомунізації назви Комсомольське, напевно за згодою Небес ми маємо можливість вшанувати останки іншого нашого славетного земляка. Напис на могильній плиті говорить: На пам'ять про Томаша Падуру Пісняра України ЗЕМЛЯКИ поклали цей камінь у 1880 році. Народився 21 грудня 1801 р., помер 8 вересня 1871 року. 



Переглядів: 16019
Поширень: 0