Прокуратурою Вінницької області вивчено питання законності розпорядження Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області землями державної власності на території Хрінівської та Купчинецької сільських рад Іллінецького району.

Установлено, що Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області впродовж липня – серпня поточного року, в порушення ст.ст. 25, 118 Земельного кодексу України та Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям», видано понад 150 наказів про надання громадянам, переважно жителям м. Вінниці, дозволів на розроблення документації із землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок площею понад 300 га орієнтовною вартістю 10 млн грн за рахунок земель резервного фонду Хрінівської та Купчинецької сільських рад Іллінецького району для ведення особистого селянського господарства.

Зазначені дії головного управління обґрунтовано викликали невдоволення в мешканців цих сіл, які неодноразово проводили акції протесту та, навіть, перекривали територіальну автомобільну дорогу.

Так, згідно п. 7 Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» створюваний під час передачі земель у колективну власність резервний фонд використовується для передачі у приватну власність або надання у користування земельних ділянок переважно громадянам, зайнятим у соціальній сфері на селі, а також іншим особам, яких приймають у члени сільськогосподарських підприємств або які переселяються у сільську місцевість для постійного проживання.

Однак установлено, що громадяни, яким надано дозволи на розроблення землевпорядної документації, не є членами сільськогосподарських підприємств села, не зайняті у соціальній сфері на селі та не проживають у сільській місцевості.

Як уже повідомлялось, прокуратурою Вінницької області у вересні поточного руку внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом зловживання службовими особами Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області службовим становищем за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. У кримінальному провадженні триває досудове розслідування.

Крім цього, прокуратурою області заявлено 10 позовів в інтересах держави про визнання незаконними та скасування наказів Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області щодо земельних ділянок площею 20 га, вартістю понад 660 тис. гривень. Інші позови готуються.



Переглядів: 2507
Поширень: 0