На Вінниччині закінчились виборчі перегони 2016 року. Цієї неділі ще 10 об’єднаних громад області проголосували за нових очільників та депутатський склад рад. Не зважаючи на напружені передвиборчі перегони в Томашполі та Немирові, день і ніч з 18 на 19 грудня пройшли спокійно. За порядком на дільницях слідкувало 300 правоохоронців, а також експерти Комітету виборців України та ГО «Опора». 

Безпосередньо за день виборів ми отримали звернення від громадян про 10 порушень. З них три про підкуп виборців, три про махінації з бюлетенем і одне хуліганство, - повідомив полковник поліції Ігор Слободянюк.

Всього за час виборчої кампанії на Вінниччині було зафіксовано 35 правопорушень. По чотирьох відкрили кримінальні провадження, про що говорилось на підсумковій прес-конференції попереднього тижня. Від ГО «ОПОРА» працювало 11 контролюючих груп. Вчора вони зафіксували незначні порушення з неопломбованими скриньками в Немирові та Бару. Знову ж таки були випадки видачі бюлетенів без паспортів.

Як на Вінниччині проголосували за нових очільників об’єднаних територіальних громад?

Також в Оратівській громаді в передвиборчу кампанію вмішалась голова райради, яка агітувала за одного з селищних голів. З тиждень до голосування вийшла районна газeта вдвічі більшим накладом, яку роздавали громадянам з листівкою-агітацією. Була інформація про те, що деяким кандидатам погрожували, якщо вони не знімуть свою кандидатуру.  В Нeмирові за декілька днів до виборів певні партії поміняли людeй в лічильній комісії, які нe мають досвіду підрахунку голосів.

Нeмирівська міська громада показала найвищу явку – понад 60%, найнижча в Жданівській та Тульчинській громадах. Ми бачимо, що в Нeмирові така явка говорить про тe, що люди готові брати відповідальність за функціонування новоствореної об’єднаної громади, - прокоментував перший заступник голови ОДА Андрій Гижко.

За попередніми результатами підрахунків, у п’яти містах/селищах області новими головами стали колишні очільники:

  • В Тульчинській об’єднаній громаді – Валерій Весняний, який балотувався від «Батьківщини»,
  • в Немирівській – радикал Віктор Качур,
  • в Барській ОТГ – Артур Цицюрський від «Самопомочі»,
  • в Оратівській селищній ОТГ – Ігор Барський від БПП «Солідарність»,
  • в  Томашполі – самовисуванець Валерій Немировський.

Як на Вінниччині проголосували за нових очільників об’єднаних територіальних громад?

Також відомо, що в Вороновицькій селищній територіальній громаді найбільше голосів отримав чинний голова Олександр Ковінько, в Северинівській – Олександр Христюк, Ситковецька селищна громада обрала Віктора Михайленка, Жданівська селищна ОТГ – Станіслава Ядвіжина, в Бабчинецькій сільській громаді очільницею стала Ніна Зварич.

Всі кандидати були самовисуванцями.

На прес-конференції Андрій Гижко повідомив, що вже 19 громад Вінниччини ініціюють об’єднання в 2017 році.



Переглядів: 3097
Поширень: 0