Неподалік одного з найстаріших сіл Калинівського району знаходиться цілюще джерело, що має назву «Чопова криниця». Місцеві мешканці не одне століття п’ють звідти воду, яка рятує від недугів та продовжує життя. В Гущинецькій сільській раді нам повідомили, що на свято Теплого Миколи, яке відзначають 22 травня, до джерела традиційно з’їжджаються сотні вірян.

За легендою колись у Чорному лісі було поселення Замчисько з повноводною річкою. Під час монголо-татарських набігів жителі вирішили розібрати місцеву церкву, щоб вберегти від пограбувань, тому й втопили церковне начиння і дзвони. Річка з часом зміліла і перетворилась на трясовину, але іноді на Великдень можна почути далекий гул дзвонів.

Люди вірять, що вода Чопової криниці цілюща, тому приходять до неї, щоб вмитися та залишити тут свої недуги. Неподалік джерела зберігся фрагмент стіни колишнього винокурного заводу ХV – XVI століть. Ймовірно, що воду для його функціонування брали саме тут, а назва походить від найменування податку, що платило підприємство – «чопове». Майже 10 років тому місцевий житель Борис Цимбалюк виявив ініціативу та власноруч змайстрував біля криниці дерев’яне обгородження з металевим дахом.

На Вінниччині є п’ятсотлітня криниця, що рятує від недугів та продовжує життя

Директор Гущинецького сільського будинку культури Володимир Росподнюк шість років тому переніс інсульт. Він впевнений, що стати на ноги допомогла джерельна вода. Також в сільській раді нам повідомили, що цю воду брали на дослідження і результати показали, що вона дуже чиста і насичена корисними речовинами. Не дивно, що в селі є багато довгожителів по 100, 98, 96 років.

На Вінниччині є п’ятсотлітня криниця, що рятує від недугів та продовжує життя

Доїжджаєте до Гущинців, там буде вказівник і поворот на Мізяків. Праворуч є асфальтована дорога на військову частину, а до джерела веде проста стежка. Потім лісом потрібно буде пройти близько 500 метрів. Машиною туди навряд чи доберешся, а от велосипедом чи пішки якраз, - розповіла працівниця сільської ради Ірина Яцків.



Переглядів: 18583
Поширень: 0