Зимова пора – це не привід, щоб сидіти вдома, адже навіть маючи невеликий бюджет можна влаштувати цікаву подорож Вінниччиною. Сьогодні ми розповімо про унікальні місця, які можна побачити у Немирові та на околицях міста.

Виїжджати варто зранку, щоб мати можливість засвітла побачити цікаві туристичні об’єкти. З центрального автовокзалу Вінниці відправляються автобуси в сторону Немирова з інтервалом менше години, а також можна виїхати з автостанції по вул. Чехова (біля супермаркету «Грош»). Вартість квитка – 25-35грн, в залежності від перевізника. Менш ніж за годину ви будете в Немирові, але рекомендуємо проїхати ще 4 км за місто до с. Березівка. Саме тут знаходиться одне з найбільших скіфських городищ України, яке займає площу 100 гектарів. Не помітити його неможливо, адже територія колишнього поселення була обнесена валами.

Висота та довжина земляних насипів вражає, тут відчувається дивовижна енергетика. У ХІХ столітті ці землі належали графові Григорію Строганову, який був одержимий ідеєю віднайти скіфське золото. Згодом його донька Марія Щербатова успадкувала скіфське городище і викликала спеціалістів для проведення археологічних розкопок. Золотого скарбу так і не знайшли, але вдалося роздобути побутові предмети, наконечники стріл, кінську збрую, черепки з орнаментами. Експонати, які вдалося розкопати в часи Радянського Союзу, наразі знаходяться в експозиції Ермітажу.

Скіфські вали 

Сьогодні вали подекуди заввишки 9 метрів, а шириною 5-10, хоча раніше висота складала під 30 метрів. Важко уявити як без спеціалізованої техніки вдалося обгородити настільки велику площу. По центру між валами колись розташовувалось поселення – «замчисько», і якщо глянути на карту, то добре помітно його масштаби. Прогулюючись валами можна насолодитись не лише енергетикою місця, а й природою, адже тут є і річка, і ліс, і рівнинне поле з сухоцвітами.

 Потрапити в чотири історичних періоди можна за 50 км від Вінниці

Потрапити в чотири історичних періоди можна за 50 км від Вінниці

Після прогулянки рекомендуємо повернутися до Немирова та відвідати його основні пам’ятки – костел ХІХ століття, палац Щербатових, водяний млин. Місто дивовижно поєднує здобутки минулого та сучасності. Тут на одній вулиці можна побачити будівлю ХІХ століття, пам’ятник з серпом і молотом та сучасний супермаркет.

Мабуть, однією з наймасштабніших пам’яток є палац графині Щербатової. Саме вона ініціювала перебудувати старий особняк колишнього власника Вінцентія Потоцького. Свого часу в палаці було велике зібрання картин, які зараз знаходяться на балансі місцевої галереї. Знову ж таки, прихід радянської влади добряче вплинув на стан садиби та структуру парку. Тут досі з-за дерев визирають скульптури юнаків, що запускають ракети або маленького вождя з книгою в руках, а також типові для всіх тогочасних парків статуї оленів. Залишився постамент на якому стояв Ленін, а також велика їдальня, що значно відрізняється від навколишніх споруд. На території палацу є водонапірна вежа, яка вже давно не використовується за призначенням.

палац графині Щербатової.

Парк у палаці графині Щербатової 

Якщо спуститись вниз від головного входу палацу, то можна вийти до мосту. Пройшовши далі попід ставок та пожежну станцію, видніється водяний млин. З вулиці помітно, що він не функціонує, всередині все закидано сміттям, але ззовні він нагадує якусь оборонну споруду. У центрі Немирова знаходиться костел, поруч з входом тут встановили Різдвяний вертеп. 

водяний млин

Вертеп

Башта 

Загалом прогулянка містом та околицями створює враження, що ти потрапив в чотири різних історичних періоди: до нашої ери, ХІХ століття, Радянський Союз та сучасність. Кожен зможе обрати для себе щось цікаве й неповторне з такої подорожі. 



Переглядів: 10212
Поширень: 0