Про це під час прес-конференції повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко.

За його словами, до бюджетної децентралізації 64% сільських і селищних рад брали позику в державному казначействі на перше півріччя кожного року. За останні ж два роки немає потреби в отриманні кредитних коштів.

«Раніше сільські ради брали на перше півріччя позику, тому що основні податки сплачувалися після збору урожаю. Також до запровадження бюджетної децентралізації, місцевих податків не вистачало навіть на те, щоб утримувати сільську раду. Завдяки новітнім бюджетним процесам, відпала потреба в таких позиках, хоча держказначейство дає кредити безстроково. Це , безумовно, є однією із суттєвих переваг бюджетної децентралізації», — зазначив Андрій Гижко.

Посадовець також підкреслив, що місцеві бюджети зросли в рази, у той час, коли обласний бюджет за 2015-2016 роки зменшився у 2 рази.

«840 мільйонів гривень – сума перевиконання місцевих бюджетів за минулий рік. Проте не всі громади спроможні належним чином розпорядитися отриманими на рахунок фінансами. Невчасно проведені тендери, або непідготовлена документація, часто стають на заваді їх освоєнню. Тільки вчора на позачерговій сесії обласної Ради ми перерозподілили 324 млн. грн. залишкових бюджетних коштів»,- повідомив Андрій Гижко.

Посадовець також зазначив, що в умовах бюджетної децентралізації активність громад зростає. Відтак цьогоріч кількість заявок на участь в обласному конкурсі громад зросла на кілька десятків проти минулого року. Вже подано на даний час 756 заявок, при тому, що кількість громад зменшилась (в результаті їх об’єднання).

«Максимальні гранти, які можна отримати з обласного бюджету в 2017 році становитимуть 200 тис. грн. Від кожної громади приймається не більше, як дві заявки. Принциповим є те,що в умовах децентралізації кошти можна отримувати виключно на конкурсних засадах,- підкреслив Андрій Гижко.

 



Переглядів: 2398
Поширень: 0