Нещодавно у пункті пропуску „Могилів-Подільский–Отач” митного поста „Дністер” фахівці Вінницької митниці ДФС попередили спробу незаконного переміщення через митний кордон України до Республіки Молдова культурних старожитностей, оцінених мистецтвознавцями у майже 138 тисяч гривень.

За словами начальника Вінницької митниці ДФС Валентина Калашнікова серед особистих речей громадянина Молдови було виявлено вироби з білого та жовтого металу з характерними ознаками старовини. А саме,  хрест - 1шт., виріб у вигляді чаші - 1шт., вироби у вигляді перснів - 14 шт., вироби у вигляді сережок - 7 пар, медальйонів - 2 шт., ланцюжки - 3 шт., браслет - 1 шт. На запитання працівника митниці, чи являються виявлені товари ювелірними виробами, чи містять у своєму складі дорогоцінні метали, а також чи мають вони історичну цінність, пасажир відповів, що йому це не відомо. Після роз’яснення громадянину Молдови порядку переміщення товарів через митний кордон України, він добровільно передав співробітникам митниці виявлені предмети для проведення відповідних досліджень.

На Вінницькій митниці затримали молдованина, який намагався вивезти з України історико-культурні цінності

Оскільки встановлення факту належності товарів до культурних, історичних цінностей потребує спеціальних знань, вказані предмети було направлено до Вінницького обласного художнього музею Міністерства культури України для проведення їх експертного дослідження.

Відповідно до мистецтвознавчого висновку, предмети, які мав намір перемістити через митний кордон України громадянин Молдови, мають культурну, історичну та музейну цінність, їх вартість складає 137 550,00 грн.

Наразі, як наголошує Валентин Калашніков, відносно громадянина Молдови складено протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушення, визначеного статтею 472 Митного кодексу України (недекларування товарів). Санкція останньої передбачає конфіскацію предметів правопорушення та накладення штрафу в розмірі 100% вартості конфіскованих товарів. Відтак,  після завершення провадження, матеріали адміністративної справи будуть скеровані на розгляд до Вінницького міського суду.  



Переглядів: 2414
Поширень: 0