У середу, 12 липня, перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко відвідав спільне голландсько-українське підприємство компанію «Декоплант», що знаходиться в селі Некрасово, Вінницького району.

В рамках поїздки Андрій Гижко зустрівся з генеральним директором компанії Олександром Дусанюком, який детально розповів про роботу підприємства.

«Свою роботу ми розпочинали за сприяння Подільської дослідної станції, що знаходиться в с. Медвеже Вушко. Це підприємство також свого часу отримувало значне фінансування з Голландії. Інтерес голандських інвесторів зумовлений тим, що Голландія, вже традиційно, є світовим лідером з виробництва декоративних саджанців і садивного матеріалу. Основним напрямком нашої роботи є вирощування саджанців троянд для оздоблення присадибних ділянок. А нещодавно нами розроблено і впроваджено новий напрямок, який більше розрахований на фермерські господарства, а саме - виробництво саджанців ягідних культур. Основні труднощі в нашому виробництві полягають в тому, що присутній такий елемент, як щеплення культур, яке не можливо автоматизувати і проводиться дана процедура виключно вручну.

 Неподалік Вінниці росте трояндове поле

Загальна площа земель, яку ми обробляєм на сьогодні становить близько 100 га, але, враховуючи особливості нашого виробництва, інтенсивно використовується тільки ¼ частина від загальної кількості. Для зберігання саджанців ми використовуємо 5 холодильників, з яких 3 є власністю нашої компанії, а 2 орендується. В них саджанці зберігаються в оптимальних умовах, ми маємо змогу контролювати температуру і вологість. Таким чином, саджанці зберігаються досить тривалий час, аж до моменту відправки на продаж. На сьогодні підприємство вийшло на рівень 70% придатних для реалізації саджанців від загальної кількості висаджених. Для прикладу, в Голландії даний показник відзначається як добре. Але на цьому ми не зупиняємось і вже впроваджуємо технології, які дозволять вийти на рівень 80%. », - зазначив Олександр Дусанюк.

 Неподалік Вінниці росте трояндове поле

Дане підприємство спеціалізується на виробництві та продажі високоякісного садивного матеріалу троянд, ягідних культур та плодових підприємств. Засновано компанію у 2003 році, а з 2004 року підприємством активно розпочато власне виробництво саджанців троянд. Завдячуючи активній участі голландських партнерів, компанія отримала доступ до новітніх технологій виробництва та зуміла встановити якісно нові стандарти виробництва посадкового матеріалу на ринку України.

 Неподалік Вінниці росте трояндове поле

«Я переконаний, що в аграрній структурі сільськогосподарських підприємств, окрім зернових культур, мають бути й інші напрямки, завдяки яким будуть створюватись нові робочі місця. На сьогодні актуальним є питання використання аграріями пайових земель. Але, разом з тим, маємо ситуацію, коли люди не задоволені розмірами виплат за оренду земельного паю. Тому, на мою думку, було б правильним разом з використанням паїв створювати робочі місця для населення в сільській місцевості. І тоді люди б отримували заробітну плату і, як бонус, оплату за оренду паю. Для аграріїв створення робочих місць дасть змогу розраховувати ведення своєї господарської діяльності на більш тривалий проміжок часу», - зазначив Андрій Гижко.

 Неподалік Вінниці росте трояндове поле

Сьогодні компанія «Декоплант» є одним з провідних виробників садивного матеріалу на ринку нашої держави. Функціонує підприємство цілий рік. Адже після завершення сезону польових робіт розпочинається сезон заготівлі саджанців, зберігання та підготовки до реалізації.

Неподалік Вінниці росте трояндове поле



Переглядів: 12019
Поширень: 0