За результатами впровадження урядової програми «Доступні ліки» Вінницька область входить у п’ятірку лідерів по Україні. Про це під час засідання колегії обласної державної адміністрації повідомила директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Людмила Грабович.

Посадовець нагадала, що дія програми, яка стартувала з 1 квітня 2017 року, поширюється на ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Відтак відзначила, що за результатами впровадження проекту з реімбурсації Вінницька область входить до п`ятірки лідерів поряд зі Львівською, Дніпропетровською, Івано-Франківською та Харківською областями.

«Станом на 1 липня 2017 року в області до роботи в програмі залучено 364 аптечних заклади, кількість яких продовжує збільшуватись. Це означає, що практично в кожній третій аптеці області пацієнти можуть за рецептом від лікаря отримати ліки, що входять до програми, безкоштовно чи з незначною доплатою», - зазначила Людмила Грабович. Проте, зауважила вона, сьогодні все ж існує проблемадоступності саме сільського населення до аптечної мережі, що утруднює придбання ліків в рамках процесу реімбурсації.

«Впродовж дії урядової програми в області було виписано майже 300 тисяч рецептів. В загальному аптечні заклади відпустили ліки за 192 862 рецептами (68,6% від виписаних) та отримали відшкодування на загальну суму біля 6,8 млн.грн., що складає 33% від суми коштів, які надійшли в область для реалізації зазначеної програми на 2017 рік», - повідомила директор Департаменту.

На сьогодні на Вінниччині вже майже в кожній третій аптеці можна отримати "Доступні ліки"

Найкраще, за її словами, в частині використання коштів спрацювали Мурованокуриловецький і Гайсинський райони, містаІллінціта Калинівка. Найгірше – Літинський, Погребищенський та Теплицький райони, а також Студенянська об’єднана територіальна громада.

Людмила Грабович наголосила, що Міністерство охорони здоров’я України надало дозвіл здійснювати перерозподіл коштів на програму реімбурсації між районами області в разі їх недостатнього використання. Крім того, за підсумками роботи регіонів у вересні поточного року відбудеться перерозподіл коштів між областями. «Уряд готовий виділити додатковоще 250 мільйонів гривень на реалізацію програми «Доступні ліки» у 2017 році», - зауважила посадовець.

Разом з тим, відзначила вона, з червня поточного року програма розширилась ще одним напрямком: розпочато відпуск препаратів інсуліну за пільговими рецептами. Впродовж місяця виписано 3292таких рецепти, 3115з них – загальною сумою понад 1,2 млн. гривень – вже відпущено в аптечних закладах області.



Переглядів: 2949
Поширень: 0