Про це стало відомо під час другого засідання оперативного штабу з протидії рейдерських захоплень. Про факти рейдерських захоплень можна повідомляти за телефоном: (0432) 61-45-03 або email: stopreа[email protected]

"Протягом тижня не надійшло жодного повідомлення, – розповів про роботу «гарячої лінії» «Стопрейдер» начальник відділу роботи із зверненням громадян апарату облдержадміністрації Віталій Кудринецький. – Крім того, ми проаналізували звернення, що надходили на електронну скриньку обласної державної адміністрації з подібної тематики, – було лише одне з приводу стосунків орендатора і орендодавця".

За попереднім дорученням Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області протягом двох тижнів має підготувати аналітику про договори оренди.

"Ми зараз актуалізуємо наявну інформацію про виплати за паї, виданим та укладеним договорам оренди, – розповів начальник Держгеокадастру в області Юрій Козак. – За інформацією з районів, відсоткові ставки в договорах оренди не відповідають фактичним виплатам у деяких орендарів, бо є в усних, додаткових угодах. Тобто ті договори, які у нас можуть зберігатися до 2013 року мають відсоткову ставку на рівні 3%. Хоча сьогодні актуальною є ставка 8-10%".

За інформацією департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА, середня орендна плата в районах за паї – 4,4%. Однак, наприклад, у Калинівському, Могилів-Подільському, Погребищенському, Барському та Піщанському районах це 3%.

"Сьогодні ми маємо 431 тисячу 537 укладених договорів. Реально виплачена орендна плата на 39%. Тобто із нарахованої орендної плати за землю згідно з укладеними договорами, з 15 мільярдів гривень виплачено 394 мільйони," – розповів директор департаменту агропромислового розвитку Микола Ткачук.

Заступник начальника управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Руслан Петрунько про кримінальні провадження, пов’язані із рейдерством, говорив мало і акцентував увагу на нерозголошенні таємниці слідства.

На Вінниччині запрацювала "гаряча лінія" для повідомлень про незаконні захоплення землі або врожаю

"По справі у Теплицькому районі села Метанівка, де була спроба захоплення із застосуванням зброї, частина матеріалів уже направлена на розгляд до суду, – повідомив про резонансну подію кінця травня Руслан Петрунько. – По інших учасниках конфлікту, яких було досить багато, ще проводяться слідчі дії, що також будуть направлені до суду".

Тому перший заступник голови облдержадміністрації та керівник оперативного штабу Андрій Гижко попередив присутніх, у тому числі журналістів, що наступне засідання буде поділене на відкриту і закриту частини. Під час закритого засідання розглянуть рейдерські справи в провадженні поліції, а також, за проханням голови ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників Вінницької області» Інна Кухарчук, проблемні питання у деяких районах, що не потребують публічності.

Крім того, під час засідання керівник оперативного штабу наголосив, що «безхозні» землі та врожаї будуть продані, а вторговані кошти надійдуть до держбюджету.

Нагадаємо, що за ініціативи уряду регіональні оперативні штаби при облдержадміністраціях мали бути створені до 15 серпня. Перше засідання такого штабу у Вінниці відбулося минулого вівторка, 22 серпня.



Переглядів: 2244
Поширень: 0