Зазвичай люди більше чекають на інфраструктурну субвенцію з міської казни, коли шляхове покриття відремонтує їм місцева влада. Якщо центральні вулиці Могилева-Подільського вже хизуються своїм асфальтом, то суміжні з ними ще чекають на свою чергу. Охопити весь необхідний фронт робіт владі не вдається, адже потреби виходять за рамки можливостей. Тож вітається будь-яка допомога громадян, аби пришвидшити процес оновлення міських вулиць і вуличок, скверів та парків.

Будь-яка участь громади в ремонті доріг є позитивною, – вважає міський голова Петро Бровко. – Ми завжди раді вітати ініціативу на місцях, коли люди долучаються до фінансування проекту щодо реконструкції прилеглих до своїх домоволодінь вулиць. Таким чином, можна швидше приступити до робіт та й збільшити їхній обсяг. А ще мешканці з більшою відповідальністю ставляться до зробленого, бо за цим – їхня праця, їхні кошти. Міська влада ставить в пріоритет подібні ініціативи й першочергово направляє кошти міського бюджету та виробничі сили саме на подібні проекти.

До таких пріоритетних проектів долучаються і бізнесмени. Перший в списку – депутат обласної Ради, засновник Кондитерського дому «Вацак» Геннадій Вацак. За його фінансової участі Могилів-Подільський отримав чимало затишних та сучасних місць відпочинку. Це – сквери, парки, фонтани, реконструйована Європейська площа, яку нещодавно відкрили з нагоди Дня міста. Меценат не відмовляє землякам, тим паче, якщо вони проявляють громадську ініціативу. А ще долучає інших небайдужих успішних підприємців. Як приклад, відремонтована навесні вулиця Параскеївська. Відтак, за фінансового сприяння двох бізнесменів – Геннадія Вацака та Івана Іриневича мешканці вулиці, яка веде до найстарішого храму міста – Святої Параскеви, отримали нове асфальтне покриття.

У Могилеві-Подільському об'єдналися громада, бізнес і влада для асфальтування вулиць міста

У Могилеві-Подільському об'єдналися громада, бізнес і влада для асфальтування вулиць міста

Приклади самоорганізації могилівчан не поодинокі – при співфінансуванні громади, влади й бізнесменів вже прокладено нове асфальтне покриття по вулиці Дачній, Грушевського та Раковій Шийці. Щодо останньої, то левову частку робіт з іі облаштування взяла міська влада, а при підтримці депутата облради Геннадія Вацака і дольовій участі самих мешканців протяжність нового шляхового покриття збільшилась. Наразі за аналогічним принципом співучасті влади-громади-мецената розпочаті роботи на Верхній Зарічній та Садовій.

У Могилеві-Подільському об'єдналися громада, бізнес і влада для асфальтування вулиць міста

У Могилеві-Подільському об'єдналися громада, бізнес і влада для асфальтування вулиць міста

Це повинно стимулювати громадян до активності й розвитку, – зазначає депутат облради Геннадій Вацак. – Якщо громада не зуміє закумулювати на це свої прагнення та ресурси, вона залишатиметься аморфною і надалі. А це дискредитує саме поняття місцевого самоврядування. Для прикладу, загальний кошторис робіт з укладання шляхового покриття на Верхній Зарічній, дуже складній за ландшафтом гірській вулиці, де проживає 200 людей, складає біля 150 тис. грн. На ній суцільні круті підйоми та скелі. Фронт робіт там надскладний. Коли до мене звернулися мешканці цієї вулиці з проханням допомогти, я їх запитав, чи згодні вони долучитися до проекту. З відповіддю вони не забарилися і повідомили, що зібрали 47 500 тисяч гривень. Стільки ж виділила моя сім’я, решту – міська влада. От і розпочали ремонт Верхньої Зарічної – застеляти асфальт, робити водовідвідну канаву, бо там сильний потік води під час дощів, який зносить все на своєму шляху. Міська влада забезпечить вуличне освітлення.

Могилів-Подільський

У Європі жоден проект у місцевому самоврядуванні не розглядається без участі громадськості. Виділяються кошти, аби залучити спільноту, почути її пропозиції для розвитку тієї, чи іншої території.

Наразі в Україні немає традиції, розуміння того, що все залежить від нас самих, тобто не хтось змінить життя у тій, чи іншій громаді, а кожний особисто за це відповідає. Ми поки цьому вчимося. Коли це розуміння прийде, Україна буде успішною, – підсумовує Геннадій Вацак.



Переглядів: 3219
Поширень: 0