Питання роботи цукрових заводів області у виробничому сезоні 2009-2010 року обговорювалося 31 березня на розширеній нараді за участю заступника голови обласної державної адміністрації Василя Чернія, начальників управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівників цукрових заводів та керівників органів виконавчої влади і обласних організацій.

Про роботу бурякоцукрового комплексу області у виробничому сезоні 2009 року та перспективи на 2010 рік інформував начальник відділу харчової та переробної промисловості головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Василь Салига. Він зазначив, що відповідно до показників роботи цукрових заводів України за 2009 рік Вінниччина посіла ІІ місце виробивши 205,5 тис. тонн цукру, що становить 16,2%. Більшість із діючих цукрових заводів минулому році були забезпечені власною сировиною для виробництва цукру. Так, із загальної площі посіву цукрових буряків власні площі цукрозаводів склали понад 79,8 відсотків. Найвища цукристість становила у таких цукрозаводах, як Крижопільський – 20,13%, Гайсинський – 18,6%, Жданівський – 17,1% та Юзефо-Миколаївський – 17,24%, а найнижча дигестія (цукристість) була на Іллінецькому цукровому заводі.

У поточному році працюють на відродження своєї виробничої діяльності три заводи, а саме: Капустянський цукровий завод Тростянецького району, Удицький – Теплицького району та Красносільський – Бершадського району. Прогнозовані площі засіву цукровими буряками у 2010 році становитимуть в області біля 70 тис. га, з яких власні площі посіву цукровими заводами займатимуть 53 тис. га, що відповідатиме 76% від загальної. Крім укладення угод із сільгосппідприємствами, цукрові заводи ведуть роботу із фермерами та населенням на посів цукрових буряків, а також сільгосппідприємствами сусідніх областей.

На сьогоднішній день в області розпочато посів цукрових коренів у 12 районах та засіяно близько 12 тис. га. Найбільші обсяги посіву цукрових буряків становлять у Крижопільському та Томашпільському районах – більше 3 тис. га, Ямпільському – 2 тис. га, Тульчинському – близько 1 тис. га. Також розпочато сівбу в Бершадському, Гайсинському, Могилів-Подільському, Мурованокуриловецькому, Тростянецькому, Теплицькому, Чернівецькому, Чечельницькому, Шаргородському та із північних районів у Хмільницькому.

Підводячи підсумки наради Василь Черній звернув увагу на необхідність проведення модернізації більшості цукрових заводів. Якщо порівнювати із середньою продуктивністю по Україні Вінниччина займає найнижчий рівень. Начальників управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій В. Черній націлив на необхідність плідніше попрацювати, як із населенням, так і з фермерами для збільшення площ посівів цукрових буряків та на покращення розвитку цукрової галузі.


Переглядів: 4938
Поширень: 0