Голова облдержадміністрації обговорив дану тему під час розширеної наради яка відбулась 21 квітня за участю начальників управлінь, УМВС України у Вінницькій області, прокуратури, СБУ та представників молочних заводів та переробних підприємств області.

«Молочна галузь України, без сумніву, може стати візитною карткою переробної промисловості України, знаною не лише в нашій країні, але й за її межами. Але для цього ми повинні мати прозорі правила гри, розуміння молокозбирачами потреб місцевого населення, яке виробляє це молоко та досягти порозуміння між молочними заводами Вінниччини та представниками Антимонопольного комітету. Для цьго необхідно змінити та полегшити схему закупівлі молока у населення, коли селянин буде отримувати 2-3 гривні, а не 1 грн. при умові, що у магазинах це молоко коштуватиме 5-6 грн» - зазначив Володимир Демішкан.

За словами Володимира Демішкана необхідно чітко проаналізувати конкурентоспроможність місцевих молочних господарств, їх слабкі та сильні сторони у порівнянні з європейськими колегами та досягти підвищення якості молочної сировини, що покращить перспективи виходу української молочної продукції на європейський ринок, але не за рахунок населення.

Представники молочних заводів області звернулися до голови облдержадміністрації з проханням допомогти вирішити конфліктні моменти у їхній роботі. Зокрема, вони зазначили, що в районах області утворилась ціла мережа приватних підприємців-посередників, які зачасту виконують функціїї молокозбирачів та диктують молочним заводам цінову політику та встановлюють додаткові «накрутки» за доставку і перевезення. Сьогодні є проблеми і у ретейла (торгівля через супермаркети), пов’язані з оплатою за поставлену продукцію. Не кожне з підприємств витримає такі умови, бо постачальники і молока, і компонентів упаковки, які не мають коштів, намагаються скоротити терміни оплати за свою продукцію.

Інша проблема на яку звернули увагу як голова облдержадміністрації так і представники молокопереробних заводів це справжній контроль якості молока, який сьогодні на жаль не відповідає європейським стандартам, а неселення інколи саме віддає молокозбирачам розбавлену продукцію. Крім того, існуюча система якості та безпечності продукції потребує удосконалення та подальшої її гармонізації з визнаними світовими системами.
Підсумовуючи почуте в ході наради, Володимир Демішкан доручив взяти ситуацію на контроль, відстежувати проблеми галузі, випадки порушення прав селян-заготівельників, введення незрозумілих пільг та жорстко карати порушників.

Звертаючись до представників молокопереробних підприємств Володимир Демішкан попросив їх підготувати всі необхідні пропозиції, і зазначив, що під час зустрічі з Президентом України обов’язково розповість про проблеми галузі та турботи заводчан і особисто попросить допомогти молочному сектору Вінниччини. Можливо, як шляхом дотацій так і посиленням митної політики щодо молочної продукції іноземних виробників, яка імпортується в Україну. А обласна влада в подальшому обов’язково допомагатиме молочній галузі Вінниччини у вирішенні нагальних проблем.

«Не можна допустити щоб через подібні проблеми страждали прості люди - заготівельники молока, для яких його здача вашим представникам є ключовим надходженням коштів у родину» - підкреслив голова облдержадміністрації.

Володимир Демішкан зауважив, що окрім озвучених питань пріоритетом влади залишається вчасна виплата заробітної плати. «Зарплата – питання номер один. Ні в якому випадку не повинно виникнути заборгованості. Зараз всі контролюючі органи уважно моніторять ситуацію» - сказав голова облдержадміністрації.


Переглядів: 3567
Поширень: 0