Його вабили далекі незвідані землі і він мандрував – Далекий Схід, Карелія, Арктика, острів Врангеля. Відлуння цих подорожей у книгах: «До Арктики через тропіки», «Шхуна Колумб», «Крила рожевої чайки». Микола Трублаїні – наш земляк, народився у селі Вільшанка Крижопільського району. Відзначати день народження письменника – 25 квітня – добра традиція для односельців-вільшанчан і всіх, хто береже пам’ять про яскраву непересічну особистість.

Хоча римованих рядків він не залишив, але все ж таки поет, адже стільки було романтики в його слові. І у справах Миколи Трублаїні – журналіста, спецкора газети «Вісті», письменника, мандрівника-полярника, талановитого педагога. Він організував Клуби юних дослідників Арктики, підводних глибин, згодом була справжня полярна експедиція для дітей та подорожі до Чорного моря. А починалось все на цих вільшанських пагорбах…

Сьогодні музей-бібліотека, названа «Шхуна Колумб», розсікає простір й час і збирає щороку дітей, вчителів, односельців і гостей. З Вінниці приїхали справжнім поетичним десантом представники спілки української інтелігенції ім.Василя Стуса на чолі з її головою Василем Кобцем. На ганку перед музеєм лунали пісні та вірші, спогади. Учасники урочистого зібрання переконували: творчість самобутнього українця необхідно популяризувати.

Микола Трублаїні прожив яскраве, але коротке життя. Йому було лише 34. У жовтні 1941, після важкого поранення, помер у санітарному потязі. Пам’ять про видатного письменника бережуть у Вільшанці і, можливо, мрії когось із його юних земляків такі ж сміливі та високі.

Для довідки:

Визначні земляки - Микола Петрович Трублаєвський


Переглядів: 5326
Поширень: 0