Перші заступники голів райдержадміністрацій, начальники районних управлінь агропромислового розвитку, районні ветеринарні лікарі, обласні науковці – усі зібралися у четвер, 10 червня, в Томашпільському районі в селі Вила, аби подивитись племінне стадо господарства, база якого, до речі, бере початок ще з 1937 року, і порадитись разом, як втримати завойовані Вінницьким регіоном позиції, а саме: у виробництві молока та м’яса свинини. Вимога Кабінету Міністрів -наростити тваринницьку галузь з виробництва молока та свинопоголів’я.

Про тваринництво останніх 20 років говорили багато у верхах. Селяни, які на ту худобу життя кладуть, здебільшого мовчали і на свої руки сподівалися. Та якщо повернутись на тих 20 років назад, каже Василь Черній, стадо було не таке за чисельністю, колгоспи були, людям робота була, ферми стояли переповнені – колгоспні. Та набагато краще за продуктивністю.

Нині в державі питання нарощення молочного стада та наведення порядку в галузі свинарства винесено на перший план. Бо є усі можливості для цього. Вінниччина планку тримала завжди, тепер треба утримати.

20 господарств на Вінниччині доять 6-8 тисяч молока на корову. Це європейський рівень. Попереду лише Київщина – там 24 господарства, і це найкращі результати в Україні. В декотрих регіонах таких господарств і десятка не нарахуєш. 55 господарств доять з 4 тисяч до 6. Але, на жаль, останні 7 років політичної гойдалки, каже Василь Васильович, добра не принесли. Робота в аграрному секторі ривків не приймає. А робота в тваринництві особлива, потребує стабільності та поступовості.

Молочним тваринництвом почали займатися навіть ті райони, які славились буряківництвом.

Вилянське господарство – одне з кращих в районі, в області, в Україні. Тут вирощують симентальську породу з 1937 року. Не втрачали позицій ні за часів колгоспу, ні за часів реформування. Нині на фермах 800 голів великої рогатої худоби. А ще – 120 овець, 120 свиноматок, 40 коней. Працюють як племзавод з вирощування червоно-рябої української, чорно-рябої української і симентала. Надій – близько 7 тисяч кілограм на корову, на рік думають наростити молочне стадо до тисячі. Тваринництво рентабельне – 120 % прибутку за минулий рік.

Молоко в корови на язиці. Нема гарних кормів – доїтися не буде. З 2 тисяч орної землі 1 тисячу відвели під кормові культури. Чимало з цих корів дають по 40 л молока на день, а одна – 50. Вона й їздить щороку в спеціально обладнаному фургоні у Київ на виставку, поїде й цими днями.

81% молочного стада Вінниччини стоїть на фермі, що називається, в дядька. За усіма прогнозами, ситуація надалі буде мінятись, село старіє, молодь до худоби здебільшого не привчена, тримають худобу ті, хто звик до цієї справи. Майбутнє, як не крути, за великотоварним виробництвом.

За минулий рік рівень рентабельності молочної галузі на Вінниччині склав 12%, найкращий показник в Україні.


Переглядів: 2485
Поширень: 0