Майже 3 млн. громадян України працюють за кордоном. Нелегально в інших країнах світу працюють 85% заробітчан без будь-яких прав та соціальної захищеності. Нелегальна трудова міграція призводить до втрати трудового потенціалу України, а сам заробітчанин наражає своє життя на небезпеку. Кожний другий трудовий мігрант залишає неповнолітніх дітей, на яких також негативно впливає відсутність батьківського виховання. За словами заступника начальника управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Наталії Богданової, проблема трудової міграції є прихованою, оскільки офіційної статистики щодо грмадян, які нелегально працюють за кордоном, не існує.

За даними, наданими сільськими та селищними радами, у 2009 році в області нараховувалось 1096 сімей з дітьми, в яких один із батьків працює за кордоном та 294 сім’ї, в яких за кордоном працюють і батько, і мати дітей. У 2009 році повернулись лише 15% заробітчан. Сім’ї трудових мігрантів не виконують у повному обсязі головну функцію сім’ї – виховну, що негативно позначається на дітях.

Вінницька область обрана пілотним регіоном у реалізації проекту Міжнародного гуманітарного центру «Розрада», спрямованого на надання допомоги дітям трудових мігрантів. Проект буде реалізований на терені Ямпільського та Тульчинського районів. Він спрямований, переважно, на дітей із сільської місцевості.

У засіданні роботи фокус-групи, яке відбулась 9 липня в обласній бібліотеці ім. Тімірязєва, взяли участь фахівці управлінь у справах сім’ї та молоді, освіти і науки облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України у Вінницькій області, фахівці відповідних відділів Ямпільської та Тульчинської райдержадміністрації, вчителі, психологи, керівники громадських організацій, які працюють у цій сфері. Дане засідання присвячене визначенню проблем сімей трудових мігрантів та оцінці ресурсів, необхідних для їх вирішення

Учасники засідання визначили моделі поведінки дітей, батьки яких працюють за кордоном і з урахуванням їх запропонували можливі заходи, розраховані на дітей різних вікових категорій та статі, оскільки, як зазначила директор Міжнародного гумінатірного центру «Розрада» Валентина Бондаровська, вік дитини, в якому вона залишилась без нагляду одного або обох батьків визначає особливості роботи з нею. Форми роботи з дівчатами та хлопчиками також мають бути різними.

Наступна зустріч фахівців відбудеться у вересні 2010 року. З початку навчального року розпочнеться реалізація заходів, які були обговорені фокус-групою.


Переглядів: 3199
Поширень: 0