Новітня технологія, запозичена з Аргентини, дозволяє консервувати збіжжя в спеціальних поліетиленових мішках-зерносховищах. Голова облдержадміністрації переконаний, що у такий спосіб можна виключити і посередників, і корупційні «схеми», пов’язані із зберіганням зерна. З прикладом використання диво-мішків на практиці Микола Джига ознайомився в одному з господарств у Ямпільському районі

На Вінниччині знайшли заміну елеваторамТоваровиробник може бути незалежним від елеваторів-монополістів. Таку тезу озвучив голова облдержадміністрації, відвідавши ТОВ „АМГ Миронівське” в селі Петрашівка Ямпільського району. У господарстві експериментують із рукавами, які заміняють традиційні зерносклади. І за словами його керівника Івана Катрука, ноу-хау цілком задоволені. Новинка у сфері зернозберігання представляє собою поліетиленові трубчасті мішки, довжиною 60 метрів і місткістю 200 тонн. В такі мішки засипають зерно, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою і зберігають протягом 2 років, причому на властивості зерна це не впливає. Попередньо зерно просушують і за допомогою спеціальної техніки відвантажують в поліетиленові ємкості.

Такі мішки можуть лежати просто неба, особливих умов зберігання чи спеціальних майданчиків вони не потребують. У замкнутому середовищі, яким є поліетиленовий рукав, в умовах низького вмісту кисню припиняють свою активність живі організмі, які потрапляють сюди разом із зерновою масою. А відтак зерно тільки виграє в якості. На Вінниччині знайшли заміну елеваторамНині третина вирощуваного в Аргентині зерна зберігається саме у такий спосіб. Новий спосіб зернозберігання перейняли таокж країни Північної Америки та Європи.

Аграрій із досвідом Іван Катрук каже, що зберігання збіжжя протягом лише тільки двох місяців дозволяє повернути затрати, які б понесло господарство, якби користувалось послугами елеваторів. Тільки за зберігання однієї тонни зерна, без врахування сушки, зважування, відвантаження тощо, виробник сплачує 18-20 грн.

Очільник області вважає, що нова технологія здатна скласти реальну конкуренцію монополістам-елеваторам. Також, на його переконання, це дозолить нівелювати розмах корупційних «схем» у відносинах між товаровиробниками і власниками зерноскладів. «Треба робити все, щоб захистити товаровиробника. Це важко, але треба знаходити механізми і треба мати мужність, щоб ламати існуючі схеми і ставати на бік виробника, який сіє і збирає урожай» - прокоментував ситуацію в аграрному секторі губернатор, - і додав: «Схеми» не можна демонтувати адміністративними заходами, а тільки економічними».


Переглядів: 3585
Поширень: 0