Свою роботу спеціальна група зосередить на питаннях ефективності використання земель сільськогосподарського призначення, виплати орендної плати за земельні паї, рівня заробітної плати та платежів до бюджету та Пенсійного фонду.

До складу робочої групи, очолюваної Іваном Мовчаном, також входять заступник голови обласної державної адміністрації Василь Черній, начальник Головного управління економіки облдержадміністрації Андрій Гижко, начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Павліченко, керівники Головного управління Держкомзему, Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, голови, заступники з питань агропромислового розвитку та економіки райдержадміністрацій, начальники районних відділів Держкомзему.

Крижопільський район
У групі перших шести районів, які прозвітували, найбільш ефективним у розвитку агропромислового комплексу визнали Крижопільський район. Саме він за основними показниками займає перші місця серед районів області. На Крижопільщині ефективно господарюють вертикально інтегровані підприємства, які обробляють понад 32% земель району. Як наслідок, в районі один із найвищих рівнів заробітної плати в сільському господарстві – 1350 грн. на місяць і високий показник платежів за землю до бюджету – на 100 га сільськогосподарських земель сплачено понад 23 тис. грн., що майже втричі переважає відповідні показники в інших районах. Лідирує Крижопілля і за рівнем надоїв молока.

Бершадський район
У Бершадському ж районі через неповну державну реєстрацію договорів оренди земель бюджет втрачає майже 1,5 млн. грн. Порівняно з іншими районами з аналогічними погодно-кліматичними умовами та якістю ґрунтів район не «дотягує» по врожайності культур.

Жмеринський район
Жмеринський район «відзначився» найнижчим в області розміром орендної плати за земельні паї (середнє значення по району - 2,2%, тобі як відповідно до Указу Президента України вона повинна становити не менше 3% від вартості землі). Не краща ситуація і з тваринництвом: в сільськогосподарських підприємствах нараховується всього 14 корів, а рівень надоїв є одним із найнижчих в області. Загальна сума втрат до бюджету району від неефективності господарювання в сільському господарстві становить майже 16 млн. грн.

Калинівський район
Найбільшою проблемою Калинівського району в роботі сільськогосподарських підприємств району є найвища по області заборгованість перед Пенсійним фондом – понад 2 млн. грн.. Окрім, того, не дивлячись на досить високі врожаї цукрових буряків та інших культур – рівень заробітної плати становить 985 грн., що майже на 250 грн. менше ніж в середньому по області. Перед керівництвом району поставили першочергове завдання погасити заборгованість перед Пенсійним фондом, та терміново підвищити рівень заробітної плати до середньообласного показника.

Піщанський район
Економіка Піщанського району особлива тим, що вся продукція сільського господарства переробляється за межами району, адже в районі відсутні переробні підприємства. Я наслідок основна маса податків та робочих місць створюється за межами району. Окрім того, серед проблемних питань аграрного сектору району і низький розмір орендної плати за земельні паї. Низькі показники по урожайності, надоях молока та недостатній рівень заробітної плати свідчать про неефективність роботи сільськогосподарських підприємств, переконані в облдержадміністрації. Тому керівництву району було запропоновано в найкоротші терміни внести пропозиції щодо неефективно працюючих сільськогосподарських підприємств та визначити обсяг земель, на які доцільно залучити нових інвесторів.

Чечельницький район
Чечельницький район має одну з найбільших кількість проблем в сільському господарстві. Офіційно в сільському господарстві працює лише 560 чоловік, відповідно - ситуація на ринку праці надзвичайно напружена, а надходження до Пенсійного фонду мізерні. Окрім того в районі на даний час невидано державних актів на 18% розпайованої землі, що призводить до зловживань та приховування виплат жителям за оренду земельних паїв. В районі при досить високій якості ґрунтів один із найнижчих рівень урожайності по зернових культурах та цукровому буряку, а також найнижчий в області рівень надоїв і рівень оплати за здане молоко. Загальна сума втрат економіки району в сільському господарстві становить майже 40 млн. грн., в тому числі до бюджету та Пенсійного фонду – 13,5 млн. грн.

Барський район
По Барському району проблемними питаннями є: один із найнижчих серед районів області рівень заробітної плати в сільському господарстві і становить 880 грн., що є навіть нижчою ніж мінімально встановлений рівень. В порівнянні з середньою заробітною платою в сільському господарстві області, різниця складає майже 400 грн., як наслідок аграрії району недоотримали протягом року майже 7 млн.грн. заробітної плати, а бюджет і Пенсійний фонд втратив понад 11 млн. грн. В районі також визнано неефективним управління земельними ресурсами, на даний час не здійснено державну реєстрацію більше 5 тис. договорів оренди землі; велика диференціація орендної плати за користування водними об\'єктами, призводить до не рівних умов господарювання та втрат бюджету. Також в районі зафіксовано факти неповної виплати орендної плати за земельні паї, в результаті чого жителі району втратили майже 0,5 млн. грн..

За результатами наради керівництву району дано доручення серйозно посилити роботу аграрного блоку райдержадміністрації, в т.ч. й переглянути кадрові питання цього напрямку влади. Окрім того, доручено в найкоротший термін здійснити заходи по виведенню заробітної плати з тіні, що в свою чергу повинно збільшити показник середньої заробітної плати до рівня середньо обласного та відповідно показник відрахувань до Пенсійного фонду. Також доручено в терміновому порядку переглянути всі договори оренди та забезпечити повний розрахунок за земельні паї та погашення боргів попередніх періодів.

Гайсинський район.
В останні роки в районі спостерігається різке скорочення чисельності працюючих в сільському господарстві району (-500 чоловік за останній рік), що в майбутньому може призвести до надзвичайно напруженої ситуації на ринку праці. Однак на даний час район займає високі позиції по урожайності зернових культур, цукрових буряків, заробітній платі та відповідно — відрахуванням до Пенсійного фонду. В основному така ситуація пояснюється присутністю в агропромисловому комплексі району підприємств, що працюють в вертикально інтегрованих структурах, які використовують високопродуктивні технології та обладнання. Водночас, в районі низькою ефективністю господарювання характеризується робота реформованих господарств та фермерів. Якщо порівняти обсяг сплачених податків вертикально інтегрованими структурами та іншими суб’єктами, то слід відзначити що район за минулий рік втратив понад 11 млн. грн.. до бюджетів усіх рівнів через "мінімізацію" сплати податків реформованими господарствами та фермерами.

Як наслідок голові райдержадміністрації рекомендовано розробити окрему програму зайнятості працівників, що вивільняються з сільського господарства, а також окремо опрацювати питання розвитку тваринництва як основи для зайнятості в сільському господарстві. Окрім того, дано доручення опрацювати питання: реєстрації підприємств, що працюють в вертикально інтегрованих структурах на території району; «виведення з тіні» заробітних плат у фермерських господарствах та підприємствах, що створені на базі реорганізованих господарств.

Немирівський район
Немирівський район відзначається активною позицією в сфері розвитку агропромислового комплексу. Нещодавно було проведено колегію по роботі АПК та за допомогою районних ЗМІ висвітлено перелік проблемних господарств, які не повністю проводять розрахунки за земельні паї. Робоча група відзначили таку роботу із пресою як приклад для інших районів. Водночас, керівництву району було вказано на наступні проблемні питання: - в районі недостатньо розвинутий молочно-тваринницький напрямок (без врахування збільшення поголів\'я сума можливих надходжень щорічно може становити більше 9 млн. грн.). Нижче середньої по області є рівень заробітної плати — 930 грн., як наслідок аграрії району недоотримали в порівнянні із середньо обласним рівнем майже 6 млн. грн. Ще одним проблемним питанням є щорічне зменшення кількості зайнятих працівників (-400 чоловік за останній рік). В районі необхідно розробити окрему програму зайнятості працівників, що вивільняються з сільського господарства.

За результатами наради керівництву району дано доручення в найкоротший термін здійснити заходи по виведенню заробітної плати з тіні та підвищити її офіційний рівень до рівня середньо обласного. Окрім того, доручено активізувати роботу із боржниками за земельні паї та забезпечити в місячний термін погашення всіх боргів. Окрему увагу слід приділити питанню боргів до Пенсійного фонду зокрема на 3 сільськогосподарських підприємствах, що перебувають в процедурах банкрутства.

Теплицький район
Теплицький район вирізняється ефективним господарюванням в галузі вирощування зернових культур та цукрових буряків. Водночас відмічено велику ,кількість порушень в розрахунку вартості орендної плати та повноти її сплати особливо по не витребуваних паях та землях запасу. Тому дано доручення головному управлінню сільського господарства та головному управлінню земельних ресурсів комісійно з виїздом в район провести вибіркову перевірку даних фактів та вжити жорстких заходів щодо припинення таких явищ. Район має надзвичайно високі перспективи у розвитку молочно-тваринницького напрямку, оскільки Теплицький молокозавод завантажений тільки на 20% від планової потужності. Для прикладу — залучення ефективного інвестора в цьому напрямку, дасть змогу додатково залучити в економіку району до 8 млн. грн. Відзначено вкрай низькі обсяги виробництва сільськогосподарської продукції серед фермерських господарств району, що може свідчити про наявність «тіньових» схем по реалізації урожаю, дана тенденція є характерною майже для всіх районів області. Негативним фактором також є збільшення серед підприємств району боргів по відрахуванням до Пенсійного фонду.

За результатами наради доручено посилити роботу всіх аграрного блоку райдержадміністрації, та забезпечити 100% розрахунки за оренду земельних паїв, а також переглянути та зареєструвати всі договори оренди на рівні не менше 3% від вартості землі.

Хмільницький район
Хмільницький район, так само як попередній, залучив до галузі вирощування зернових культур та цукрових буряків ефективних господарів. Високою є середня заробітна плата — 1231 грн. Як позитив відзначено, ефективну роботу по наданню в оренду водних об’єктів району, де орендна плата є однією з найвищих в області і становить 450 грн. з гектара водного дзеркала.

Одночасно, низьким є рівень платежів до бюджетів, оскільки підприємства, що працюють в вертикально інтегрованих структурах не здійснили юридичну реєстрацію своєї діяльності на території району. Керівництву району було рекомендовано здійснити заходи щодо юридичної реєстрації всіх суб’єктів господарювання, що обробляють землю, на адміністративній території району. Окреме доручення стосується формування програми розвитку тваринництва в районі, а також перегляду ефективності роботи молочних кооперативів, особливо тих, що були створені із залученням бюджетних коштів. У випадку нецільового використання бюджетних коштів матеріали повинні терміново бути передані в правоохоронні органи, а винні притягнені до відповідальності.

Шаргородський район
Вкрай негативною є ситуація в агропромисловому комплексі Шаргородского району. Насамперед — згідно рейтингу, що розрахований по втратам економіки та бюджетів усіх рівнів від неефективного господарювання на землі, район посідає останнє місце в області. Вкрай низькою є заробітна плата в підприємствах, що створені на базі реформованих господарств — 862 грн., що є навіть нижчою ніж мінімально встановлений рівень. Голові райдержадміністрацій дано доручення в місячний термін вжити заходів щодо збільшенню заробітної плати в сільському господарстві району як мінімум на 25%. Цілий ряд підприємств району мають заборгованості по розрахунку за оренду земельних паїв за 2009 рік. Також в районі необхідно здійснити комплекс заходів по відродженню молочних ферм, що дасть змогу залучити в економіку району, як мінімум, 7 млн. грн. щорічно, адже продуктивність молочного стада особливо в фермерських господарствах впала до 1114 кг молока на корову, що є одним із найнижчих показників в області. Особливу стурбованість викликали факти найнижчого податкового навантаження на 1 гектар сільськогосподарських угідь і становить 59 грн. на 1 га, тоді як в середньому по області сплата становить в межах 150 грн., а по деяких районах навіть 230 грн. за 1 га. Як наслідок бюджет району недоотримав 18,5 млн. грн., а також 8,2 млн. грн.. до Пенсійного фонду.

Робоча група, констатувала надзвичайно складну ситуацію в аграрному секторі району. Як наслідок дано доручення, розробити комплексну програму виходу з кризи аграрного сектору. Окрім того, доручено серйозно активізувати роботу щодо повної сплати податків та платежів до Пенсійного фонду всіма сільгоспформуваннями, також жорсткі заходи слід вжити зростання заробітної плати та наведення порядку із розмірами орендної плати за земельні паї та повноти її сплати.

Томашпільський район
Томашпільський район вирізняється ефективною роботою вертикально інтегрованих підприємств, які вцілому обробляють майже 40% земель району, що дало йому змогу увійти в десятку лідерів по валовому виробництву сільськогосподарської продукції. Однак, таке зростання продуктивності праці спричиняє негативну тенденцію до зменшення зайнятості населення в сільському господарстві (-300 чол. за останній рік). В районі необхідно розробити окрему програму сталого розвитку, метою якої повинен стати врівноважене зростання всіх галузей економіки, в тому числі передбачивши розвиток тваринництва. Низьким є рівень відрахувань до бюджету від фермерських господарств, щорічні втрати становлять майже 6 млн. грн. Головою райдержадміністрації ініційовано питання щодо запровадження в області механізму відрахувань на соціальний розвиток громади. Для прикладу — така практика застосовується в Сумській області, шляхом підписання з орендарями землі соціальних угод на суму від 60 до 90 грн. за гектар.


Переглядів: 6511
Поширень: 0