Про це повідомив начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Павліченко під час прес-конференції, яка відбулась 9 серпня.

За словами А. Павліченка, в цілому на Вінниччині зернозбиральна кампанія добігає кінця. Принаймні, ще минулого понеділка незібраними залишились 3 відсотки площ, або 23 тисячі гектарів. Тобто, за доброї погоди та хорошої організації праці, нашим хліборобам для того повного завершення збору ранніх зернових та зернобобових культур потрібно ще два дні.

Цьогорічна урожайність коливається в межах 27-47 центнерів з гектара залежно від поля, району та господарства. В той же час середня урожайність по області становить понад 31 центнер з гектара. Щоправда, в Ямпільському, Тростянецькому і Гайсинському районах тамтешні хлібороби далеко перевершили середньообласні показники.

Також не виникає жодних сумнівів, що, як і в попередні роки, Вінниччина цього разу знову буде з хлібом. Зокрема, тільки озимої пшениці було зібрано в межах 1 мільйона 200 тисяч тонн. В той час, як річна потреба в хлібові становить близько 240 тисяч тонн. Так що вистачить і собі, і на продаж. Тим більше, що останнім часом ціни на світових ринках зерна стрімко пішли вгору. Для прикладу, за одну тонну пшениці ІІІ класу зернотрейдери вже нині пропонують 1650 гривень. Але тимчасово вітчизняний уряд заборонив зернотрейдерам вивіз зерна за кордон, доки не наповняться регіональні резерви та не буде здійснено необхідні закупи збіжжя до Аграрного фонду.

Під час прес-конференції не було обійдено увагою і цукрову тему. За словами Анатолія Павліченка, нинішнього року аграрії Вінниччини посіяли цукрові буряки на 76 тисячах гектарах площ, що значно більше, ніж минулого року. При середній урожайності 350 центнерів з гектара і дещо нижчій минулорічної цукристості, очікується переробити 3 мільйони тонн сировини і отримати не менше 321 тисячі тонн цукру. Принаймні таку квоту отримали 14 цукрових заводів Вінниччини, які й вестимуть сезон цукроваріння. Стосовно, вартості солодких кристалів, то прогнозується зменшення ціни, оскільки для цього існують всі передумови.


Переглядів: 2965
Поширень: 0