Голова облдержадміністрації дав місяць на впорядкування відносин виробників та переробників молока згідно з законодавством. За цей час в усіх населених пунктах, де заготовлюється сировина, мають бути встановлені молокоприймальні пункти. Микола Джига попередив, що прийом «лівого» молока загрожує молокозаводам не тільки штрафними санкціями, а навіть закриттям за порушення санітарних вимог. На думку очільника області, такі заходи сприятимуть підвищенню якості молочних продуктів, безпеці споживачів, а також ліквідації «тіньових схем».

Голова облдержадміністрації наказав навести порядок у сфері заготівлі молока«Немає перешкод, щоб створити нормальні умови для заготівлі, транспортування і переробки молока і молочної продукції», - переконаний голова облдержадміністрації Микола Джига. Достатньо дотримуватися закону «Про молоко і молочну продукцію». Цього вимагатимуть від усіх учасників молочного ринку, наголосив губернатор на спеціальній нараді в Тульчині.

Забезпечення якості і безпечності молока на усіх стадіях його виробництва особливо важливе для Вінниччини, адже в домогосподарствах заготовляють більше 70% усіх обсягів. А молокозаводи надають перевагу сировині з сільгосппідприємств через її контрольованість. Аби завантажити підприємства галузі і дати можливість селянам заробити, голова облдержадміністрації розпорядився максимально розширити мережу заготівельних пунктів, які б були обладнані лабораторіями та відповідними комунікаціями.

Голова облдержадміністрації наказав навести порядок у сфері заготівлі молокаЗа місяць голови райдержадміністрацій мають організувати цивілізовані умови прийому молока від населення. З 15 вересня фактично заборонять збирати молоко без відповідного лабораторного дослідження. За цим суворо наглядатиме не тільки санепідслужба, а й міліція.

Стаціонарні молокоприймальні пункти можуть існувати разом з мобільними. Місцеві виробники готові постачати свою продукцію – спеціальне обладнання для прийому молока та його перевезення. Пересувний пункт, наприклад «Уланівського агромашу», коштує близько 30 тис. грн., а 45-й завод пропонує молокоохолоджувачі та автоцистерни.

«На ринку молока обертається близько 600-700 млн. грн.. це – дуже великі кошти. Це – великий матеріальна і фінансова підтримка для населення, але щоб задовольнити їх потреби, молоко має бути якісним. Не можна платити за воду, за домішки, що інколи привозять з сіл».

Голова облдержадміністрації наказав навести порядок у сфері
заготівлі молокаСьогодні молоко першого ґатунку у населення закуповують за ціною не нижчою 2,2 грн. за кг. А деякі молокозаводи пропонують навіть по 2,8 грн. Ще в травні середня закупівельна ціна становила 1,7 грн. за кг. І ціни зростатимуть у зв’язку з сезонним дефіцитом сировини, зійшлися учасники наради.

Врегулювати питання сировинних зон, вважають в управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації, може створення асоціації молокопереробних підприємств. Цю ідею переробники в цілому підтримують, адже якісного молока катастрофічно бракує. Деякі їдуть за сировиною аж за 350 км.

Молокозаводи буквально змагаються за сировину. Навіть молоко, яке не відповідає стандартам, - «ласий шматочок» для підприємств, які використовують його на виготовлення сухого молока, зізнаються самі переробники. Адже воно проходить термічну обробку і на виході все одно отримують якісний продукт.

Голова облдержадміністрації наказав навести порядок у сфері заготівлі молокаГолова облдержадміністрації наголосив: «На заводи не повинно надходити неякісне молоко, якщо воно заготовлено не в молокоприймальному пункті без лабораторного дослідження. Інакше заводи будуть закриватися». Санітарно-епідеміологічні служби отримали завдання робити постійні контрольні перевірки заготовленої сировини на молокопереробних підприємствах.

В свою чергу переробники скаржаться на приватних посередників. «Головний бич для молокозаводів – посередники, які наживаються на обсягах надоїв», - каже представник компанії «Люстдорф» Олена Бідна.
Нелегальній заготівлі молока обласна влада оголосила «війну». Губернатор доручив правоохоронцям викорінити стихійну «заготівлю на колесах».

Голова облдержадміністрації наказав навести порядок у сфері заготівлі молока«Заїжджі молоковози, які збирають з «хвіртки», і заливають в бочку невідомо що – цього не буде», - наголосив Микола Джига. А доливають у молочні бідони часто-густо не тільки приватні заготівельники, а й самі селяни. Працівники молокоприймального пункту села Крищинці Тульчинського району, яке відвідав губернатор, серед «домішок» називають, окрім звичних води, солі, соди, ще й пральний порошок, інші миючі засоби. Отже, якість сировини, значно «кульгає». Заступник голови облдержадміністрації Василь Черній зазначив, що через молоко передається 30 хвороб, небезпечних для людини. Проте мало дорікати селянам за безвідповідальне ставлення до своєї продукції, вважають в облдержадміністрації. Потрібно створити відповідні умови та налагодити контроль за збором сировини. «Люди мають бути зацікавлені тримати корів. Для цього слід стимулювати селянина виробляти молоко. А це – робота для підприємств, а значить зарплати, податки, благополуччя регіону».

Для довідки:
На території області працює 15 молокопереробних підприємств.
З 551 встановленого молокоприймального пункту функціонують 363. За участю бюджетних коштів створено 64 пункти.
За 7 міс. 2010 року в області вироблено 494 тис. тонн молока. Виробництво рідкого обробленого молока зросло на 9,7 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року.


Переглядів: 4993
Поширень: 0