29 серпня у селі Буша Ямпільського району Вінницької області почала дохнути риба у річці Бушанка. Річка протікає через село.

Місцеві мешканці обурювались, що у всьому винен Моївський цукрозавод. Розташований він на річці вище за течією, в Чернівецькому районі.

"Кожного року на заводі промивають устаткування спеціальними хімічними засобами. І завжди на поверхню річки спливає кілька рибин. А цього року дуже переборщили. Подохла вся риба", - скаржився Віктор Стигар.

У сільраді зауважили, що вода в річці міняє колір і запах в сезон роботи цукрозаводу. Мовляв, має жовтуватий відтінок і тхне жомом.

На цукрозаводі заперечили факт викиду хімпрепаратів у річку Бушанка.

"У нас є спеціальні очисні споруди. У воду не може попасти нічого шкідливого", - розповів Gazeta.ua головний інженер підприємства "Моївський цукор" Ігор Молодецький.

За словами Вінницького міжрайонного прокурора Юрія Кислова, інформації про цей випадок він ще не знає.

"Можливо, чекають результатів аналізів. Можливо, цим займається Ямпільська природоохоронна прокуратура. Адже Буша знаходиться далеко від Моївки. І там просто не припускають, що причина забруднення - цукрозавод. Якщо вдасться довести причинно-наслідковий зв’язок, на відповідальних за це осіб відкриють кримінальну справу", - зазначив прокурор.

Також він згадав справу з Тростянецьким спиртзаводом. Тоді вину заводу довести не вдалося. Юрій Анатолійович порадив тиждень зачекати з виловом риби. Тоді річка очиститься.

"Іноді і двох днів вистачає. Навіть у ставках вода за день відновлюється у рази", - запевнив він.

Представники районних установ ветеринарної медицини та санстанції виїхали на місце події, зробили забор води та риби на дослідження. Результати покажуть, чи винен цукрозавод у забрудненні річки.


Переглядів: 3610
Поширень: 0