В м. Калинівці 18 вересня за участю заступника міністра оборони України Василя Омельянчука, генерального директора Корпорації «Співдружність» Василя Мітішова, директора американської компанії «Global Offshore Project» Матеуса Займана, голови обласної державної адміністрації Миколи Джиги та керівництва району відбулися урочисті заходи з нагоди початку робіт з ліквідації ракетних комплексів 9К72 “СКАД” на 48-му арсеналі зберігання боєприпасів.

На Вінниччині розпочато роботи з ліквідації ракетних комплексів Як зазначив заступник міністра оборони В. Омельянчук це дуже значима подія як для області, так і для України в цілому. Відповідні роботи розпочаті завдяки підписаному меморандуму між держдепартаментом США та Україною, яким передбачено вивезення меланжу із території України та ліквідацію ракет. Таким чином Україна виконує свої міжнародні зобов’язання щодо ліквідації зброї масового знищення, які підписані ще у дев’яностих роках. Американська сторона взяла на себе фінансування, а це близько двох мільйонів доларів. Завдяки переробці ракет ми отримаємо більше 2 тисяч тонн металобрухту (сталь, алюміній та інші кольорові метали), який після переплавки, буде реалізовано. Кошти надійдуть у спецфонд Міністерства оборони, а звідти, знову ж таки, на утилізацію надлишкових боєприпасів.

Ракетні комплекси 9К72 “СКАД” морально та фізично застарілі. Вони зняті з озброєння ще у 1997 році. Теоретично їх ще можна відремонтувати, дообладнати, модернізувати, словом, продовжити їх ресурс. Однак Україна зобов’язалася знищити ракети-носії та їх складові і американці фінансують цю програму, аби страшна зброя, ненароком, не потрапила у лихі руки.

На Вінниччині розпочато роботи з ліквідації ракетних комплексів За словами В. Омельянчука дану частину буде через чотири роки розформовано, а землі будуть передані місцевій громаді. Звичайно, місцеве населення хоче позбутися цього потенційно небезпечного сусідства. У поточному році із цього арсеналу вивезено більше 10 тисяч тонн боєприпасів (у минулому – 4 тисячі тонн). До кінця року планується зменшити навантаження арсеналу ще на 6 тисяч тонн, а вже в наступному році планується вивезти із 48-го арсеналу до 20 тисяч тонн.

Як запевнив Генеральний директор “Співдружності”, після демілітаризації, елементи комплексу будуть перевезені на вітчизняні підприємства для переплавки і подальшої реалізації металу. На 48-му арсеналі корпорація планує “порізати” близько 200 ракет за п’ять з лишнім місяців. Самі ракети ніякої загрози не становлять, це лише металеві конструкції без будь-яких боєголовок.

Голова облдержадміністрації Микола Джига відмітив, що даний проект складний та потребує багато коштів, але разом із цим він дуже необхідний для мешканців Вінниччини та України. А що стосується питання меланжу, то до кінця поточного року планується повна його ліквідація в усіх військових частинах області.

Довідка:

30 листопада 2009 року між Міністерством оборони України та Державним департаментом США було підписано Меморандум про порозуміння про допомогу у ліквідації та демілітаризації ракетних комплексів 9К72 («Scud») та обладнання, матеріалів і компонентів ракетного палива, які входять до їх складу.
Ще у 1990 році Україна і США погодилися спільно працювати над проблемою скорочення ракетних систем, здатних нести ядерну зброю. Підписаний Меморандум є продовженням спільної роботи в цьому напрямку.

Підписаний Меморандум також є продовженням роботи щодо реалізації програми Нанна-Лугара з колективного зменшення загрози. Ця програма пройшла своє впровадження і реалізацію у вигляді, зокрема, програм позбавлення України від міжконтинентальних балістичних ракет та авіаційних носіїв ядерної зброї.

Продовженням цієї програми стали домовленості щодо ліквідації в Україні оперативно-тактичних ракетних комплексів типу «Scud», які можуть використовуватися у якості носіїв ядерної зброї.
Із завершенням реалізації цього проекту Україна поставить «крапку» в питанні ліквідації на своїй території носіїв ядерної зброї і зброї масового знищення.

Реалізація проекту з ліквідації та утилізації ракетних комплексів типу «Scud», а також обладнання, матеріалів і компонентів ракетного палива, які входять до їх складу, розрахована до кінця 2015 року.


Переглядів: 4117
Поширень: 0