У селі Строїнці, що у Тиврівському районі, було успішно реалізовано проект місцевої громади, спрямований на впровадження енергозберігаючих технологій в місцевому дитячому садку. Загальна вартість проекту склала 134 тис. грн. Його реалізація стала можлива завдяки участі жителів села у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який фінансується Європейською комісією, співфінансується та впроваджується програмою розвитку ООН.

Сьогодні важко собі уявити, що дитячий садок у селі Строїнці, Тиврівського району був на порозі закриття. Не було опалення, протікав дах, старі вікна ледь тримали тепло у приміщенні. Заклад жеврів виключно на ініціативі його працівників, які працювали із дітьми навіть не отримуючи заробітної плати.

У 2008 році жителі села створили громадську організацію «Агенція розвитку територіальної громади» та долучились до реалізації проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який фінансується Європейською комісією та Програмою розвитку ООН. Мета проекту - створити сприятливе середовище для сталого соціально-економічного розвитку на місцевому рівні шляхом самоорганізації та соціальної активізації громадян.

Під час семінарів – тренінгів учасникам проекту докладно розповідали про існування реальних механізмів для залучення коштів.

За два роки членам строїнецької громадської організації «Агенція розвитку територіальної громади» вдалось знайти необхідні кошти для ремонту та утеплення дитячого садка. Загальна вартість робіт склала 134 тис. грн. В рамках європейського проекту громада отримала 50 тис., все інше зібрали самотужки – переконали Тиврівську районну раду і адміністрацію, а також облдержадміністрацію профінансувати ремонтні роботи.

Європейський проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» покликаний допомогти мешканцям 1000 українських громад і має на меті ввести у дію близько 1200 об’єктів місцевої інфраструктури у галузі охорони здоров’я, енергозбереження, охорони навколишнього середовища, комунального водопостачання та транспорту.


Переглядів: 5033
Поширень: 0