Як в січні-лютому літр молока коштував 3,50 - 3,80 грн., так і коштує сьогодні. А селяни натомість скаржаться, що закупівельна ціна на молоко впала до 90 копійок.

Пані Софія з села Сопин Прогребищенського району стверджує, що в лютому молоко купували по 2 грн., а з травня - по 1.10 грн., до кінця місяця ціна впала до 90 копійок.

- Ті селяни, які намагалися бойкотувати молоковози, через декілька днів припинили спроби - не виливати ж продукт, він же псується , - скаржиться фермер Валентина Краснюк. - Нам, невеликим господарства, пощастило, ми уклали угоди на постачання молока з Погребищенським заводом напряму, тому сьогодні здаємо продукт по ціні 1грн. 60коп. за літр. Та  приватним господарствам не допомагає ніхто - приїздять кожного дня нові закупівельники і починають шукати "шкварки в молоці", щоб ціну збити.

Ситуація з молочною галуззю після вступу до СОТ, а згодом і до Євросоюзу, лише ускладниться. Адже, за вимогами цих організацій, молочні підприємства мають право скуповувати сировину лише у великих господарств, які дають гарантію на те, що худоба має необхідні щеплення, процес доїння автоматизований, а жирність молока відповідає нормам. Отже, приватним, або  ж так званим "дворовим" господарствам, вижити за рахунок утримання корів уже не вдасться.
Інший бік молочної галузі- недобросовісні виробники молочної продукції. На нещодавній нараді заступника голови ОДА Василя Чернія порушувалось питання про те, що закупивши дешеве молоко другого або ж третього сорту, підприємства примудрюються виготовляти продукцію першого або ж навіть вищого гатунку.

- Раніше ми закривали на це очі, але зараз, як то кажуть в армії, будемо жити по уставу, - зазначив заступник Василь Черній на нараді з виробниками молочної продукції.

Тож, з одного боку, Вінниччина -  аграрна область, що має 80% виробників молока у приватному секторі, і їх знищення призведе до зупинки багатьох підприємств,  а з іншого, - ми прагнемо розвивати експорт молочної продукції, в тому числі і у Європу. А отже повинні відповідати вимогам країн-експортерів, які періодично також шукають "шкварки" у нашій молочні продукції, і як правило, знаходять.


Переглядів: 3327
Поширень: 0