Перший заступник голови облдержадміністрації продовжує комплексну перевірку АПК Вінниччини. Цього разу Іван Мовчан побував у Немирівському, Тульчинському та Тиврівському районах. А в обласному центрі заслухав звіти керівників Вінницького району. На порядку денному – все ті ж наболілі питання: недостатня ефективність використання земельних угідь сільськогосподарського призначення, проблеми розрахунків з орендодавцями, низький рівень заробітної плати працівників аграрного сектора.

У Немирівському районі є агрофірми, на яких виплачують зарплату нижчу мінімальної, при цьому працюючих у сільському господарстві – замало: усього півтори тисячі робітників.

Керівництво району отримало чіткі завдання – виправити ситуацію із заробітною платою на кожному з проблемних підприємств, привернути увагу інвесторів до такого перспективного, але недостатньо розвинутого на Немирівщині напряму як тваринництво, переукласти застарілі угоди оренди та вжити відповідних заходів до недобросовісних орендарів.

У Тульчинському районі серед назрілих проблем – низький рівень орендної плати за використання земельних угідь, що у деяких господарствах складає лише 1% від їхньої грошової оцінки, та питання зайнятості населення в сільському господарстві. Біля землі тут працює 1200 осіб з розрахунку на 70 тисяч гектарів. Середня зарплата в аграрному секторі становить 1200 гривень, строкатості виплат не спостерігається, однак, окремі агрофірми мають на сьогодні борг перед робітниками.

На Тиврівщині також проблем вистачає. На дванадцяти з тридцяти чотирьох сільгосппідприємств району працівники отримують зарплату нижчу мінімальної. До того ж з 15-ти молокоприймальних пунктів на сьогодні працює лише дев’ять. Проаналізувавши ситуацію, що склалася, представники обласної влади наголосили на необхідності активно працювати з метою якнайшвидшої ліквідації «вузьких місць» в аграрному секторі та відбудови села.

У Вінницькому районі створено спеціальну комісію з моніторингу стану використання земель – про це доповів голова райдержадміністрації Павло Векліч. Середня заробітна плата аграрія становить 1600 грн., та при цьому в 13-ти з 58-ми господарств – показники заробітної плати нижчі мінімальної. Недостатньо розвинуте в районі тваринництво та фермерське господарство. Обласна влада сприятиме вирішенню проблемних питань, допомагатиме вчасно і оперативно вживати відповідні заходи. Несумлінні господарники Вінниччині не потрібні.


Переглядів: 4585
Поширень: 0