З цієї нагоди 11 жовтня голова Тростянецької районної державної адміністрації Сергій Скіць відвідав підприємство. Завод по праву вважається одним з “монстрів” районної промисловості.

Сергій Васильович висловив сподівання, що зміна керівництва цього разу дасть можливість підприємству розвиватися і вносити свою долю в розбудову району. Під час знайомства з підприємством голова райдержадміністрації поспілкувався з працівниками та перейнявся його проблемами.

“Потужна галузь виробництва спирту України породжує велику конкуренцію підприємств з виготовлення спирту за ринок збуту продукції, ”- зазначив директор підприємства Олександр Лисенко. - “Тому значна частина часу припадає на пошук нових ринків збуту, переконування потенційних партнерів у перевагах саме нашої продукції”.

Протягом останнього часу вдалося укласти ряд перспективних угод, зокрема з ладижинським “Біоліком”, Котовським винним заводом, який до кінця кварталу має намір придбати 240 тис. тон спирту. Це дасть змогу погасити, в першу чергу, заборгованість по заробітній платі. Після цього адміністрація підприємства має намір приділити увагу благоустрою території заводу.

В розмові з головою райдержадміністрації керівник підприємства відмітив, що на ефективність виробництва впливає невдале зовнішнє розміщення “колон”, які на більшості аналогічних підприємств розташовані в приміщеннях. Через цю особливість спиртзавод має великі втрати енергії в холодну пору року, що негативно відбивається на собівартості продукції.

“Необґрунтовано високі ціни на маляс – також питання, яке турбує спиртовиків не тільки нашого заводу, але, взагалі, по Україні”, - зауважив директор підприємства. Спиртовиробництво належить до безперервних технологічних процесів. І кожна зупинка коштуватиме близько 400 тис. грн. Тому не має можливості призупинити виробництво і шукати сировину по нижчим цінам, а доводиться брати те, що пропонують.

Не зважаючи на всі труднощі, підприємство розпочало свою роботу. І це вселяє певний оптимізм, оскільки розвиток економіки – запорука стабільності. В розбудові підприємства зацікавлені й інвестори, які на перспективу мають намір вкласти кошти в його розвиток.

Завершуючи свій візит голова райдержадміністрації зауважив, що для нього пріоритетом у роботі є добробут жителів району. Тому серед першочергових завдань для адміністрації підприємства він відмітив вчасну виплату гідної заробітної плати працівникам, розрахунки з Пенсійним та іншими фондами, створення на підприємстві нових робочих місць. Також він висловив сподівання, що питання забезпечення електро- та водопостачання будинків заводського мікрорайону, з\'єднаних з його інфраструктурою, залишатимуться під контролем і не викликатимуть нарікань мешканців.

Для довідки:
У 1861 році в Тростянці було побудовано цукровий завод - один з найбільших в Україні. Це підприємство французького акціонерного товариства та російських підприємців під керівництвом француза Георг Каміл Тронкуа.

Через три роки товариство купило винокурний завод, розташований поруч з цукровим, переобладнало його для виробництва спирту з меляси свого підприємства. В результаті Тростянець став в Україні одним з найбільших виробників цієї продукції. В кінці ХІХ ст. завод виробляв до 100 тисяч декалітрів спирту на рік.

ДП "Тростянецький спиртовий завод" на даний час є сучасним підприємством з високотехнологічним процесом виробництва із застосуванням новітніх наукових розробок, широким застосуванням комп`ютерної техніки.

Тростянецький спиртовий завод виробляє: спирт етиловий ректифікований вищої очистки, спирт етиловий вищої очистки денатурований, спирт технічний, спирт технічний денатурований.

Коло споживачів спирту є дуже широким і продукція користується попитом як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Якість спирту визнана споживачами таких країн, як Австрія, Італія, Туреччина, Угорщина, Польща.

Підприємство на сучасному етапі є одним з найпотужніших серед підприємств своєї галузі. Спиртовий завод має одну з найбільших спиртових баз в Україні. На ДП "Тростянецький спиртовий завод" постійно ведеться робота по вдосконаленню технології виробництва спирту, активно впроваджуються енергозберігаючі технології.


Переглядів: 8534
Поширень: 0