Викрито підпільний видобуток вапнякуВ районі села Джурин Шаргородського району в сімдесятих роках проводився промисловий видобуток пластів цілісного вапняку. Згодом, коли це виробництво стало нерентабельним, його припинили. Штольні, в яких проводився видобуток корисних копалин, залишилися. А видобуток вапняку тепер перетворився на підпільний бізнес для безробітних місцевих жителів. З допомогою бензопил місцеві селяни зрізують вапнякові пласти і на переобладнаних мотоциклах вивозять на поверхню. Працюють самовільно, на власний розсуд, без будь-яких дозволів і, зрозуміло, дотримання техніки безпеки.Викрито підпільний видобуток вапняку

В місцях, де знаходяться штольні, проходять траси і, в тому числі, міжобласного значення, - зазначає начальник УДСБЕЗ УМВС України у Вінницькій області Сергій Бевзенко. – Тож неконтрольований видобуток породи може призвести до обвалів грунту та непередбачуваних тяжких наслідків, в першу чергу, для здоров’я та життя людей, які займаються такими заробітками.

На сьогодні припинена діяльність декількох груп осіб, які займалися незаконним видобутком породи. Під час огляду однієї з штолень вилучено 400 блоків вапняку загальною вартістю понад 2 тисячі гривень. Слідчим відділом Шаргородського РВ УМВС порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 240 КК України. На даний час проводиться експертне дослідження щодо розміру заподіяних державі збитків підпільним виробництвом.


Переглядів: 4633
Поширень: 0