- Зазначив на прес-конференції 14 лютого начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Павліченко.

За словами А. Павліченка минулий рік в цілому був сприятливим для сільгосптоваровиробників, які виробили валової продукції на суму 6 млрд. 334 млн. гривень. Приріст її виробництва, в порівнянні з попереднім роком, склав 175 млн. грн., або 2,8 %. За підсумками року область за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства в Україні зайняла четверте місце, в тому числі на одну особу - друге місце.

Вінниччина вже третій рік поспіль за обсягами виробництва зернових займала перше місце серед регіонів України, вирощуючи понад 3 млн. тонн зернових. Нарощено виробництво зернових, цукрових буряків, соняшнику, сої, картоплі, овочів та іншої сільськогосподарської продукції.

Останній моніторинг озимих посівів засвідчив, що в поточному році, в порівнянні з попереднім, ми маємо кращий стан озимих. В доброму і задовільному стані перебуває 98,2% посівів озимих, тоді як в минулому році на аналогічну дату цей показник становив 80 %. В поточному році в цілому в області сформована науково-обгрунтована структура посівних площ. На сьогодні господарства повністю забезпечені насінням ярих культур, на 76 % -мінеральними добривами, на 62 % - паливо-мастильними матеріалами.

Але потреба в фінансових ресурсах існує, зокрема, в кредитних. Банки в поточному році активізували свою роботу щодо кредитування сільськогосподарських товаровиробників.

Що стосується тваринництва область зберегла за собою лідируючу позицію в державі із виробництва молока та чисельності поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі корів. Станом на 1 січня 2011 року в усіх категоріях господарств чисельність поголів’я великої рогатої худоби становить 364,7 тис.гол., що більше ніж в попередньому році на 18 тис.гол. (5 %). В сільськогосподарських підприємствах нараховується 105,6 тис.гол. великої рогатої худоби, що на 6,8 тис.гол. менше минулого року.

За 2010 рік в сільгосппідприємствах області вирощено 37,3 тис.тонн м’яса, що на рівні попереднього року. Найбільше виростили м’яса в Бершадському, Козятинському, Калинівському та Теплицькому районах. Середньодобові прирости великої рогатої худоби становлять 484 грами.

Найбільшим виробником яловичини є СТОВ „Промінь” с.Черепашинці Калинівського району, де утримується 4,1 тис.голів великої рогатої худоби, середньодобові прирости становлять 650 грамів, вирощено м’яса 6637 ц та ФГ „Дружба-Л” с.Гопчиця Погребищенського району, де утримується 2,2 тис.голів, середньодобові прирости становлять 550 грам, вирощено м’яса 3513 цнт. Середньодобові прирости свиней становлять 312 грамів.

Не дивлячись на позитивні сторони розвитку в сільському господарстві є ряд і проблем, на які необхідно звернути особливу увагу. Зокрема, в рослинницькій галузі - підвищення ефективності земель сільськогосподарського призначення. Планомірна робота, яку проводить обласна державна адміністрації, щодо ефективності використання земель дає свої результати. Частина земель запасу і резерву, яка не надавалась в оренду через відсутність механізму, зможе оброблятись.

Ситуація на ринку сільськогосподарських культур вимагає нарощення посівних площ і відповідно обсягів виробництва жита, гречки, гороху, цукрових буряків. У програмі на поточний рік не повинні допустити зменшення посівних площ під зерновими культурами.

В області взято курс на розвиток великотоварного виробництва. Це дасть можливість наростити чисельність поголів’я сільськогосподарських тварин і птиці, підвищити його продуктивність, покращити якість тваринницької продукції. На сьогодні іде відбір тваринницьких майданчиків для будівництва тваринницьких комплексів, яких планується спорудити не менше 10.

Але побудувати - це лише половина справи. Забезпечити ці тваринницькі приміщення повноцінною худобою - це справа наших племінних заводів і репродукторів, яких на території області налічується 92.

Міністерством аграрної політики і продовольства тваринницька галузь у 2011 році визначена пріоритетною.


Переглядів: 3774
Поширень: 0