Микола Джига: «Ми будемо жорстко відстоювати інтереси освітян» Він наголосив: «Ми будемо робити усе, що залежить від місцевої влади, для підвищення соціального статусу педпрацівника та збереження шкільної мережі». А центральним завданням визначено підняття рівня оплати праці у сфері освіти.

«Освітянин є основною постаттю у формуванні особистості, а тому реалізація політики соціального захисту учителів, створення ситуації комфорту і підтримки – без перебільшень – необхідна умова повноцінного функціонування галузі» - наголосив голова облдержадміністрації на зустрічі з освітянами області. Микола Джига додав, що незважаючи на послідовні кроки уряду з підвищення зарплат педагогічних працівників, «рівень оплати праці освітян залишає бажати кращого». «Бюджет сьогодні настільки складний і важкий, що просто немає бази, звідки забезпечувати такі великі видатки», - зазначив керівник області. Проте, на його думку, збільшити можливості місцевих бюджетів можна за рахунок виведення економіки з «тіні». Офіційна ж статистика свідчить, що середня зарплата освітян найвища серед працівників бюджетної сфери і становить 2205 грн.

Микола Джига: «Ми будемо жорстко відстоювати інтереси освітян» В свою чергу лідери освітянських профспілок вимагають від держави встановити перший тарифний розряд Єдиної тарифної сітки на рівні мінімальної заробітної плати, що відповідає прожитковому мінімуму для працездатної особи. Освітяни оголосили про проведення 21-22 березня Всеукраїнських акцій протесту з вимогою виконання законодавства при оплаті праці педагогів.

Зокрема, за даними профспілок, у 7 районах області обмежені права працівників освіти на допомогу по оздоровленню та не виплачуються доплати для деяких категорій працівників. Влада уже втрутилась в ситуацію. Начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк повідомив, що у разі подальшого ігнорування сільськими радами законодавства, по кожному випадку працюватиме прокуратура.

Ускладнює ситуацію також приховане безробіття. 15% педагогічних працівників області працюють з неповним тижневим навантаженням. Незважаючи на скорочення учнівського контингенту (впродовж п’яти останніх років на 45 тис.), кількість працюючих в галузі збереглась. «Ми не пішли шляхом масового скорочення шкіл», - зауважив головний освітянин області Ігор Івасюк. У зв’язку з оптимізацією шкільної мережі закрито 63 школи. Разом з тим, відновлено роботу 82 дитячих садків.

Голова облдержадміністрації також наголосив на необхідності модернізації галузі освіти, безпосередніми учасниками якої повинні бути педагоги. «Реалії вимагають впровадження інноваційних комп’ютерних технологій у процес навчання. Наші випускники шкіл повинні бути конкурентноздатними і володіти сучасними знаннями» - сказав він. Значну увагу в навчальному процесі, на його думку, слід приділяти вихованню. «Освіта не може замикатися лише на навчальній складовій - передачі певних знань. Формування освіченої людини – складний процес, який включає прищеплення базових цінностей, моральності, соціальну адаптацію.

При чому часто зациклюються на схоластичній теорії, забуваючи про всебічний розвиток дітей, а це і фізичне здоров’я, яке, на жаль, з кожним роком у наших дітей погіршується. Вчителі не повинні стояти осторонь цього. У дітей змалку повинні формуватися навички здорового способу життя і вчитель повинен бути чи не головним носієм цієї філософії, а школа – головним осередком ідей здорового і морального життя».

Микола Джига підкреслив важливість тісної взаємодії з профспілковими органами освітян для вирішення проблем галузі та забезпечення соціальних гарантій працівників. А також запевнив педагогів, що особисто лобіюватиме їх інтереси на державному рівні.

Для довідки:
Освітня мережа Вінниччини, що складає 1803 навчальні заклади, залишається однією з найбільших в Україні. Навчально-виховний процес забезпечує більше 30 тисяч педагогічних працівників, усього ж галузь нараховує близько 52 тисяч працюючих.

У 2010 році на освіту регіону було виділено 1, 8 млрд. грн. (що на 25 млн. грн. більше, ніж у попередньому), то у 2011 році фінансування збільшено майже на 100 млн. грн..


Переглядів: 3367
Поширень: 0