До кінця 2011 року інвестор готовий збудувати в області 7 сучасних молоко товарних комплексів, вартістю 100 млн. грн.. кожний. Їх наповнять продуктивним імпортним молодняком молочних порід. Аби досягти збільшення промислового виробництва молока найближчим часом, голова облдержадміністрації вимагає усунути усі адміністративні та організаційні перепони для інвестора, а також знайти необхідні площі під кормову базу для нових ферм.

Про хід реалізації програми з розвитку молочного скотарства голові облдержадміністрації доповідали керівники районів, на які було покладено завдання визначити площадки під майбутні тваринницькі комплекси.

Розпочинати будівництво хоч зараз інвестор готовий уже на двох площадках, де вирішені питання із забезпеченням землі під кормову базу, - у Жмеринському та Немирівському районах.

«На даний час ми знайшли усі можливості, усі компроміси з основними інвесторами, які беруться за цей проект, і відповідно ними були поставлені певні умови для того, щоб ми підготували платформу під реалізацію проекту», - зауважив перший заступник голови ОДА Іван Мовчан. Успішна реалізація стратегічної програми залежить від вирішення питання з землею під кормову базу. Для цих цілей необхідно знайти 15 тис. га землі, це лише 1% від загальної площі земель регіону. Додаткові гектари для інвестора можна забезпечити шляхом розірвання власниками земельних паїв угод з неефективними орендарями. За результатами інвентаризації земельних ресурсів, яка проводилась за дорученням голови облдержадміністрації, перелік таких «господарників» складено. Люди готові укласти нові договори на вигідніших умовах, зауважили керівники райдержадміністрацій.

Задекларовані під будівництво 7 молокотоварних комплексів, які розраховані на 8400 голів. Як повідомив перший заступник голови облдержадміністрації, з племінними заводами Голландії, Німечини та США досягнуто підтвердження про укладення довгострокових контрактів на поставку якісного поголів’я нетелів. Адже, за словами Івана Мовчана, «сьогодні фактично можливості серйозного відтворення молочного скотарства на тій базі, яка є, немає».

Перші два об’єкти підрядник обіцяє здати в експлуатацію до 15 серпня. На кожній з ферм буде створено не менше 60 робочих місць. Інвестор готовий платити працівникам 50 грн. на годину.

Голова облдержадміністрації Микола Джига наголосив: «Нам треба до кінця року збудувати 7 сучасних ферм з технологічним обладнанням, з абсолютно новими підходами догляду за тваринами, щоб люди переконались: ми серйозно зайнялись відродженням молочного скотарства. Ми забезпечимо збільшення виробництва молока, нові робочі місця, роботу для нашого машинобудівного заводу – ВАТ «Брацлав» та додану вартість, яка буде формуватись в районах за рахунок тваринництва».


Переглядів: 5316
Поширень: 0