Епідеміологи перевірили якість харчування у військових частинах ВінниччиниЕпідеміологами регіонального санітарно-епідеміологічного загону перевірено дотримання санітарного законодавства у військових частинах, що дислокуються у Гайсині та Тульчині, що на Вінниччині. Особлива увага приділялася проблемам харчування особового складу, водопостачання, медичного забезпечення та розміщення військовослужбовців.

За словами старшого групи начальника санітарно-гігієнічної лабораторії санітарно-гігієнічного відділу капітана медичної служби Дмитра Коропця, це – планова перевірка військових частин. Окрім вивчення санітарного стану у частинах, медики загону відібрали проби води та готових страв для подальшого бактеріологічного та фізико-хімічного аналізу. Іншими словами, в лабораторних умовах буде перевірено відповідність питної води та продуктів харчування вимогам державних стандартів.

– Попередньо хочу зазначити, – каже капітан медичної служби Дмитро Коропець,що суттєвих порушень санітарного законодавства, які можуть негативно вплинути на здоров’я військовослужбовців, не виявлено.

Водночас, за словами офіцера, у перевірених військових частинах, як зрештою й в усіх, що знаходяться в регіоні відповідальності санітарно-епідеміологічного загону, проблематичним є питання утримання в належному санітарно-технічному стані об’єктів харчування. Варто зазначити, що з 2006 року питанням організації харчування військовослужбовців Збройних Сил України переймаються комерційні структури. Запровадження нової системи харчування, так званого аутсорсингу, дало можливість не відривати військовослужбовців від занять з бойової підготовки та не залучати їх до несення служби в добовому наряді по їдальні. Разом з тим, як зауважив капітан м/с Д. Коропець, цивільні структури, що здійснюють харчування військовослужбовців, фактично не проводять капітальний ремонт їдалень та складських приміщень, мотивуючи це відсутністю довготривалих договорів.

Серед ймовірних шляхів вирішення цієї проблеми – доопрацювання низки нормативних документів, які регламентують організацію продовольчого забезпечення військовослужбовців шляхом залучення суб’єктів господарювання

Загалом з початку року епідеміологами регіонального санітарно-епідеміологічного загону перевірено 15 військових частин та закладів МО Вінницької області. Суттєвих порушень, які могли б негативно вплинути на життя та здоров’я військовослужбовців, не виявлено.

Варто зазначити, що робота санітарно-епідеміологічної служби полягає не лише у контролі санітарного стану. В ході перевірок лікарі загону на місцях надають фахівцям медичної служби як методичну, так і практичну допомогу. Адже здебільшого саме від їхньої злагодженої роботи залежить збереження життя і здоров’я військовослужбовців


Переглядів: 4110
Поширень: 0