У Вінницький області підніматимуть престиж робітничих професійНа цьому наголосив голова облдержадміністрації Микола Джига, перебуваючи у вищому професійному училищі № 42 в місті Погребище, яке випускає робітників для сільського господарства. Модернізація аграрної економіки регіону без кваліфікованих робітничих кадрів неможлива, переконаний він.

Підприємства промисловості та аграрного сектора скаржаться на брак якісних робітничих кадрів. Разом з тим, як стверджують керівники закладів профтехосвіти, молодь не дуже поспішає вступати в училища чи технікуми, надаючи перевагу вищій освіті. Зокрема, у Погребищенському вищому професійному училищі цього навчального року на перший курс механізаторів набрали в 4 рази менше абітурієнтів, ніж в попередні роки, каже директор Сергій Огородник.

Проблемні питання професійно-технічної освіти голова облдержадміністрації Микола Джига обговорив на зустрічі з колективом закладу. «Вінницька область на 75% є аграрною. Половина населення живе у селі. Покращити рівень життя сільського населення можна лише через модернізацію. А це все свою чергу вимагає підготовки висококваліфікованих і свідомих фахівців, і поняття престижності, підняття ролі робітничих професій виходить на перший план», - підкреслив губернатор.

На ринку праці області спостерігається дисбаланс між попитом і пропозицією на кваліфіковані робітничі кадри. А рівень безробіття людей з вищою освітою в Україні є найвищим серед країн Європи, відзначив Микола Джига.

«Професійно-технічні навчальні заклади сьогодні набагато цінніші для економіки, ніж численні приватні університети, якість надання знань в яких сумнівна, – вважає керівник області. Увага до таких навчальних закладів має бути пріоритетною як з боку органів місцевої влади, так і з боку держави. Ми будемо підтримувати такі заклади, адже це – основа економіки, це – трудові ресурси».

Також голова облдержадміністрації пропонує посилити зв’язок професійно-технічних закладів з виробництвом, аби навчання учнів проходило не на застарілій матеріально-технічній базі, а на сучасних технічних зразках. Для цього ПТУ тісніше працюватимуть з господарствами та підприємствами.

У Вінницький області підніматимуть престиж робітничих професійДля довідки:
Середнє професійно-технічне училище № 42 відкрили 1984 року з метою забезпечення підготовки кваліфікованих спеціалістів для сільськогосподарського виробництва області. У серпні 1989 року статус середнього професійно-технічного училища змінено на професійно-технічне училище, а у 2002 році – на вище професійно-технічне училище.

Училище готує кваліфікованих робітників за такими професіями:
на базі
9-ти класів:

  •  „Електромонтер з обслуговування електроустановок, електрогазозварник, водій автотранспортних засобів ( категорія „С”)”,
  •  „Кухар, кондитер”,
  •  „Оператор комп’ютерного набору, конторський службовець (бухгалтер)”,
  •  „Тракторист-машиніст с/г виробництва (категорії „А”, „В”, „С”, „Д”), слюсар-ремонтник, водій автотранспортних засобів (категорія „С”),
  •  „Плодоовочівник, конторський службовець (бухгалтерія)”,
  •  „Лісник, тракторист-машиніст с/г виробництва (категорії „А”, „В”), водій автотранспортних засобів (категорія „С”).

на базі 11-ти класів:

  • Електрогазозварник, водій автотранспортних засобів (категорія „С”),
  • „Оператор комп’ютерного набору”,
  •  „Конторський службовець (бухгалтерія)”.

Училище здійснює підвищення кваліфікації комбайнерів, трактористів-машиністів, газоелектрозварників, бухгалтерів, а також проводить курси підготовки водіїв категорій „В”, „С”, „Є”, операторів комп”ютерного набору.

В училищі працюють: 108 осіб, з них 59 – педагогічні працівники. Навчається: 398 учнів.


Переглядів: 5877
Поширень: 0