При цьому вимагається забезпечити не тільки кількісні, але і якісні показники. Відтак, обласна влада робить ставку на розвиток великотоварного виробництва. А влада на місцях повинна створити усі умови для інвестора, якого цікавить молочне скотарство. На цьому наголосив Микола Джига під час наради-семінару в с. Зозулинці Козятинського району на базі СТОВ «Хлібороб».

Вінниччина продовжує утримувати статус «молочної» столиці України. Проте, за підсумками першого кварталу, сільськогосподарські підприємства незначно скоротили виробництво молока. А доля промислового виробництва в загальних обсягах залишається невисокою – на рівні 19%. Хоча, як свідчить офіційна статистика, молочним бізнесом займатися вигідно. «Від реалізації молока сільськогосподарськими підприємствами в 2010 році одержано 57 млн. грн. чистого прибутку, рентабельність становила 24 %. Яке ще виробництво таке ефективне і рентабельне? Економіка говорить про те, що цим потрібно займатися, а не ми повинні в цьому переконувати», - зазначив заступник голови облдержадміністрації Василь Черній. До речі, показник рентабельності у СТОВ "Хлібороб" - 145%, це - 6 млн. грн. чистого прибутку.

Непокоїть владу і якість молока. Якщо 60% сировини, яка надходить на молокозаводи з ферм, вищого ґатунку, то населення здає переважно другосортне молоко. Альтернативи великотоварному виробництву на сьогодні немає, стверджує голова облдержадміністрації. «Це не моя примха, я не аграрій. Сьогодні гостро стоїть питання якості і питання модернізації галузі. Цього вимагає економіка і наші реалії. Іншого шляху того, як заробляти кошти, немає. Ви чули, які цифри рентабельності в молочній галузі. Тому від цієї лінії в області ніхто не відступить. Молоко – це гроші», - сказав він під час наради. В цьому році передбачено будівництво семи сучасних тваринницьких комплексів. На 2012 рік амбітніші плани – 15 ферм. Микола Джига вимагає продовжити кампанію з облаштування сіл-заготівельників молокоприймальними пунктами та не допускати нелегальний збір молока «з воріт».

Наповнити «молочні ріки» області до 2015 року планують за рахунок збільшення надоїв та поголів’я молочної худоби. За цей час в господарствах має з’явитися ще 36 тис. корів, щоб довести загальнообласне стадо до 200 тис. голів. А рівень річних надоїв має збільшитися з 4000 кг до 5200.

Для довідки:
У першому кварталі в усіх категоріях господарств Вінницької області вироблено 161 тис. тонн молока, що більше до минулого року на 1,8 тис.тонн (1%). Найбільше вироблено молока у сільськогосподарських підприємствах Томашпільського району – 3295 тонн, Ямпільського – 2927 тонн, Тростянецького – 2692 тонни, Козятинського – 2667 тонн.

У сільськогосподарських підприємствах до початку року збільшилась чисельність поголів’я сільгосптварин: великої рогатої худоби – на 2,5 тис.гол, і становить 107,9 тис.гол; в тому числі корів на 0,2 тис.гол.

Порівнюючи з минулим роком, чисельність поголів”я корів в господарствах населення зменшилася на 6,7 тис.голів, в сільськогосподарських підприємствах на 0,8 тис.голів.


Переглядів: 3038
Поширень: 0