Фінансова підтримка здійснюватиметься по кількох напрямках. Бути активними учасниками дотаційних бюджетних програм товаровиробників закликає обласна влада. Таким чином, на думку голови облдержадміністрації Миколи Джиги, вдасться значно покращити фінансовий стан господарств галузі та простимулювати розвиток тваринництва.

На нараді в с. Зозулинці Козятинського району заступник голови облдержадміністрації Василь Черній проінформував про основні напрями бюджетної підтримки тваринництва. Спеціальну дотацію виплачуватимуть за поголів’я корів м’ясних порід як племінним заводам (до 1900 грн.) так і іншим сільськогосподарським підприємствам (600 грн.).

На закупівлю телиць в приватному секторі виділено 4,8 млн. гривень державної підтримки. Проте особливої активності в нарощуванні молодняку господарствами не спостерігається. «Розпочали закуповувати поліпшені телиці у 13 районах та закуплено 256 голів. Взагалі не приступили до закупівлі телиць у Вінницькому, Гайсинському, Козятинському, Крижопільському, Немирівському, Погребищенському, Теплицькому, Томашпільському, Хмільницькому, Чернівецькому, Чечельницькому та Шаргородському районах», - зазначає Василь Черній. Відтак, губернатор вимагає від влади на місцях взяти це питання під особистий контроль. «Цифри, які наводились в доповіді, не можуть нас задовольнити. Адже в вирощуванні нетелів зацікавлені і інвестори, і підприємства, які планують розширити молочне стадо. Держава визначила даний напрямок, як пріоритетний. Головам районних державних адміністрацій та їх профільним заступникам необхідно взяти це питання під особистий контроль» - наголосив Микола Джига.

Розвитку пріоритетної в області молочної галузі сприятиме і бюджетна дотація за реалізоване молоко. Так за 1 кг заготовленої сировини підприємства отримуватимуть 35 коп., фізичні особи 30 коп. Також для господарств населення, в яких утримується не менше 3 корів, передбачено часткове відшкодування витрат за закупівлю нової установки індивідуального доїння – не більше 5 тис. грн.

За допомогою держави в області є можливість реалізувати стратегічну програму будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів. Бюджетні кошти покриватимуть до 50 % вартості ферм. В поточному році планується розпочати будівництво семи молочних комплексів потужністю 600-1200 корів кожний.


Переглядів: 3217
Поширень: 0