Керівництво області не задовольняє цінова ситуація щодо закупівлі молока і особливо в господарствах населення. Тільки за останній місяць середні закупівельні ціни зменшилися на 11% до 2 грн. 11 коп. за 1 л. Вирівняти становище допоможе державна дотація та розширення мережі молокоприймальних пунктів.

«В січні-березні поточного року утримувалась закупівельна ціна на молоко від сільськогосподарських підприємств – в межах 3,47 до 3,37 грн., від господарств населення 2,69 до2,36 грн./ кг. ( в минулому році на відповідну дату вона була 3,14 та 2,02 грн./ кг). В квітні 2011 року відбувся спад закупівельних цін на молоко від індивідуальних господарств населення по окремих заводах (Козятинський, Крижопільський, Тульчинський.) до 2,0-1,9 грн./ кг», - повідомив заступник голови облдержадміністрації Василь Черній на виїзній нараді з питань тваринництва в Козятинському районі.

Разом з тим, з урахуванням державної дотації, яка для господарств становить 35 коп., для населення – 30 коп., виплати за здану сировину зросли б на відповідну величину. Молокопереробні підприємства повинні перераховувати ПДВ від реалізації своєї продукції та закупівлі сировини до спеціального фонду державного бюджету, звідки потім дотація розподілятиметься тваринникам. Проте, каже Василь Черній, в області закумульовано лише 17 млн.грн., хоча загальна сума повинна становити понад 50 млн. грн.. «Молокопереробні підприємства не акумулюють і не перераховують дотацію. Це – питання податкової. Виплата людям стримується штучно» , - підкреслив він.

Голова облдержадміністрації Микола Джига в свою чергу звернув увагу на незадовільну організацію роботи молокоприймальних пунктів, які контролюють якість зданої сировини. «Я не потерплю роботи «на показ». Якщо замість молокоприймального пункту з лабораторією буде стояти просто будка, вона нікому не потрібна. Так ми ніколи не покращимо якість молока».

Голова облдержадміністрації непокоїться через те, що через низькі закупівельні ціни на молоко населення вирізатиме худобу.

Станом на 1 квітня 2011 року в районах створено нових 182 молокоприймальних пунктів. Всього в області працює 516 молокозаготівельних пунктів при потребі 647.

За 3 місяці поточного року молокопереробними підприємствами області закуплено 100,6 тис. тонн молока.


Переглядів: 3466
Поширень: 0