Як зазначив Володимир Крисько одним із досягнень минулого та поточного років є створення 27 нових територій природно-заповідного фонду, загальною площею 2500 га. На даний час суттєво збільшилась територія регіонального ландшафтного парку «Дністер». Так, в кінці квітня поточного року обласна рада прийняла рішення про приєднання частини території до ландшафтного парку Дністер у розмірі 1700 га і таким чином Вінниччина отримала в долині Дністра 6700 га заповідної території. На сьогоднішній день природно-заповідний фонд області становить 54182 га, що складає 2,04% від площі Вінниччини. Серед заповідних об’єктів регіону один національний парк та три регіональних ландшафтних парки.

Одним із серйозних питань для області залишається утилізація непридатних хімічних засобів захисту рослин. Так, у минулому році вивезено на знищення 57,06 тони хімічних засобів захисту рослин і таким чином повністю звільнились від даних отрутохімікатів п’ять сільських рад Барського району. За даними інвентаризації на початок поточного року налічується 734,282 т непридатних та заборонених пестицидів, в дану кількість не входить Джуринський отрутомогильник, де знаходиться 1023,7 т. На даний час за відповідними критеріями проходить розподіл районів, з яких необхідно першочергово вивезти непридатні хімічні засоби захисту рослин.

Володимир Крисько наголосив, що Держуправління системно працює над удосконаленням порядку видачі дозвільних документів для передачі в оренду водойм (ставків) під риборозведення, а також видачі дозволів на спецводокористування, в якому передбачались особливі умови для користувачів, що займаються вирощуванням риби у ставках. Оскільки на Вінниччині нараховується понад 4 тисячі ставків, Держуправління спільно із Басейновим управлінням водними ресурсами річки Південний Буг розробило проект «Тимчасового порядку надання водних об’єктів (ставків) в користування на умовах оренди на території Вінницької області». З метою збереження природного стану водойм даним проектом передбачається недопущення раптового скиду води та різких її коливань під час нересту риби та гніздування водоплавних птахів, також обов’язкове проведення лабораторних досліджень води.

Проблемними залишається стан безхазяйних артезіанських свердловин, яких близько 500. Загалом в області на обліку знаходиться 1664 артезіанських свердловини. Вирішити проблему необхідно через прийняття безхазяйних свердловин у комунальну власність або проведення ліквідаційного тампонажу свердловин з метою попередження забруднення підземних водоносних горизонтів.

 


Переглядів: 3433
Поширень: 0