Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Василь Жердецький, який 11 серпня провів прес-конференцію щодо стану ліквідації наслідків стихійного лиха 23-26 липня 2008 р. у підтоплених районах Вінниччини.

Але, на його думку, цих коштів замало. Оскільки лише на відновлення доріг потрібно щонайменше 23 млн. грн., а перелік важливих соціально-культурних об’єктів складається з 14-ти пунктів.

За словами заступника голови облдержадміністрації першочерговими йдуть завдання із відновлення об’єктів комунальної та соціальної сфери, бюджетних закладів.

Розповів В.Жердецький і про урядову Постанову № 707 від 6 серпня «Про внесення змін до використання у 2008 році коштів державних субвенцій». Відтепер дещо змінені суми компенсацій, які будуть отримувати постраждалі від стихійного лиха. Також додатково буде виплачено 1 тисячу гривень за втрату майна.

Заступник голови облдержадміністрації пояснив, що оцінка зруйнованих будинків проходить за 3-ма пунктами. Під першим йдуть повністю зруйновані будинки, за які передбачається компенсація у вигляді авансу на суму 50 тисяч гривень. Інша категорія – ті споруди, що потребують капітального ремонту. На ці потреби передбачається 20 тисяч грн. Нарешті є частково пошкоджені будинки, на ремонт і відбудову яких передбачається компенсація у розмірі 5 тисяч гривень. За остаточними підрахунками в потерпілих районах на сьогодні зруйновано 13 приватних житлових будинків, компенсація за втрату яких буде максимальною. Але не всі родини бажають отримати грошову компенсацію. Зокрема, 4 родини забажали залишитися на старому місці і отримати допомогу у відбудові приміщень. Також, розширено список категорій людей, що вважатимуться потерпілими у зв’язку з втратою сількогосподарських тварин.

Так, наприклад, Василь Жердецький повідомив, що відшкодовуватиметься втрата великої рогатої худоби в розмірі 2 тис. грн. за голову, 500 грн. – за одну голову свині, 2 тис. грн. – коней, 300 грн. – вівці, 200 грн. – за втрату однієї бджолосім’ї.

Також буде відшкодовуватись по 50 грн. за один квадратний метр господарчих будівель. Але не більше, як за 30 квадратних метрів.

Василь Жердецький висловив вдячність низці областей України, що надали добродійну допомогу в ліквідації наслідків стихії. Це, зокрема, Харківській, представники котрої здійснюють контроль якості питної води у водогонах з використанням пересувної лабораторії, Кіровоградській, яка запропонувала безкоштовно забезпечити потерпілих залізобетонними будівельними матеріалами. А також Полтавській, звідкіль в перші дні повені прибув загін рятувальників з потужними помпами. Всього з інших областей на Вінниччині працює 1200 людей.

Окрім цього Василь Федорович зазначив, що голова облдержадміністрації дав доручення управлінню водного господарства розробити план та кошторис будівництва гідротехнічних споруд, щоб уникнути повторення подібної НС. Тим паче, що Урядом у найближчий час буде прийнята програма будівництва відповідних захисних споруд в більшості областей України.

Що ж до оперативної ситуації на Новодністровській ГЕС, то, за словами Жердецького, нині вона скидає 625 кубометрів води за секунду проти 4,5 тисяч в піковий період. Але, у зв’язку з опадами останніх днів очікується збільшення цього показника до 1100 кубометрів. Це означатиме нове невелике підтоплення окремих територій. При тому, що на сьогодні в Могилеві-Подільському рівень води в Дністрі перевищує норму на 2,95 метра. А в Ямполі – на 1,54.

Наразі підтопленими залишається 70 ділянок приватних сільгоспугідь та 130 будинків.


Переглядів: 2919
Поширень: 0