44 населених пункти у сільській місцевості отримають на відновлення комунальної інфраструктури до 10 тисяч доларів кожен. На умовах співфінансування проект надаватиме 50% коштів, місцеві бюджети - 45%, громади - 5%. Пріоритетними стануть енергоощадні проекти - на них буде витрачено близько 30% загального бюджету проекту, а сума гранту збільшена до 20 тисяч доларів. Проекти реалізовуватимуться у селах, де проживає до 10 000 мешканців.

Перша фаза Проекту "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", офіційно завершилась. Як розповів начальник головного управління економіки Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко, з обласного бюджету на фінансування проектів громад було виділено близько 30 мільйонів гривень. Покращили життя громад 43 населених пункти.

Як відзначив заступник голови облради Ігор Кревський, мешканці громад, що брали участь у проекті, отримали якісніше водопостачання, відремонтували аварійні дитсадки, "дали нове життя" застарілим ФАПам, запустили шкільний автобус. "Громади залучили близько 3 мільйонів гривень власних коштів. Але гроші - лише інструмент, головна мета проекту - змінити свідомість людей, "розбудити" бажання діяти спільно", - наголосив І. Кревський.

Від міжнародних партнерів угоду про співпрацю у другій фазі проекту підписав програмний менеджер ПРООН Сах Джейсінг. "До 2015 року триватиме черговий етап нашої співпраці. Я радий, що з часу, коли ми підписували першу угоду у 2008 році, кількість охочих взяти участь у проекті зросла. Це говорить про ефективність проекту", - підкреслив він.

Проект "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", - наймасштабніший проект ЄС, що реалізується у Вінницькій області. Очікується, що вже у серпні будуть відібрані сільські ради, де реалізовуватимуться грантові проекти. Ініціативи громад підтримуватимуться у наступних сферах: енергозбереження та енергоощадні технології, водопостачання, охорона здоров\'я, навколишнього середовища, підтримка малого бізнесу (розвиток сільськогосподарських та обслуговуючих кооперативів).


Переглядів: 3231
Поширень: 0