26 липня Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк провів Всеукраїнську селекторну нараду з питань обговорення та роз’яснювальної роботи основних положень урядового варіанту земельної реформи. На нараді були присутні голова обласної державної адміністрації Миколи Джига, заступник голови облдержадміністрації Василь Черній та керівники профільних управлінь.

Як зазначив у вступному слові Микола Присяжнюк найголовніше при завершенні земельної реформи, і це завдання поставив президент Віктор Янукович – не обезземелити українського селянина. Наразі 32% українського населення проживає на селі. Наше завдання - призупинити зникнення українського села з карти, адже село є однією із вагомих складових моделі українського суспільства. Однак відродження сільських територій неможливе без земельної реформи».

Міністр зазначив, що навіть сьогодні, коли діє мораторій на продаж землі, земля є товаром, який купують і продають, користуючись недоліками чинного законодавства.

«Тіньовий ринок, на який змушені погоджуватись власники земельних паїв, залишає селянина і без землі, і без грошей. Адже власники земельних ділянок не одержують реальної ціни за свій товар, наживаються лише спекулянти. Таке свавілля в обігу сільськогосподарських земель знищує українське село й грабує селянина. Щороку зникає з карти 10-15 сіл. Демографія села – в кризовому стані», - підкреслив керівник Мінагрополітики.

«Земельна реформа дає право власнику паю здавати землю в оренду фізичним та юридичним особам, а також обробляти землю самотужки, мотивує розвиток фермерства. І для цього уряд сьогодні розробляє програму, яка передбачає, щоб селянин міг виробляти овочі і фрукти та був логістично забезпечений. Ці та інші положення земельної реформи забезпечать економічне підґрунтя збереження українського села», - наголосив Микола Присяжнюк.

Як пояснив Міністр, більшість побоювань щодо запровадження земельної реформи пов’язана з недостатньою обізнаністю громадськості щодо її суті. «Насправді в законодавстві, що планується прийняти, розроблені всі необхідні запобіжники для захисту українських селян-землевласників», - сказав Микола Присяжнюк.

Голова Вінницької обласної державної адміністрації Микола Джига, звітуючи про проведену в області роботу, зокрема зазначив, що в області створена робоча група з роз’яснень основних положень земельної реформи. Окрім цього, населення області отримало листівки-пам`ятки та спецвипуск обласної газети «Вінниччина» з роз’ясненням урядового варіанту земельної реформи.

За результатами проведеної роботи Вінницька область увійшла в трійку найкращих з проведення роз’яснювальної кампанії щодо питань земельної реформи.

 


Переглядів: 2990
Поширень: 0