На Вінниччині будується завод з виробництва біопалива із соломиНа цій стадії буде освоєно 16 млн. євро, загалом компанія «Смарт-холдинг» інвестує в проект 26 млн. євро. Голова облдержадміністрації ознайомився з ходом будівельно-монтажних робіт під час робочої поїздки в Липовецький район. Промислову переробку відходів сільського господарства в біопаливо Микола Джига назвав «виробництвом майбутнього».

Інвестиційний проект ТОВ «Вінн-Пелетта» передбачає виробництво паливних гранул потужністю 150 тис. тон в рік. Сировиною для пелетів служить біомаса сільськогосподарського походженні – в основному, солома.

Голова облдержадміністрації Микола Джига підкреслив важливість використання аграрного потенціалу області для налагодження виробництва альтернативних видів палива. «До недавнього часу солома спалювалась на полях. Згарища і чорні поля порушували мікрофлору ґрунту, завдавали екологічної шкоди. Сьогодні 30% соломи іде на виготовленні пелетів. І сільгосппідприємства, які постачають солому для цих потреб, отримують кошти. Нарешті у нас зрозуміли, що це – компонент, який приносить користь – усе повинно йти у діло», - сказав він.

Як повідомила керівник проекту Ірина Лоза, компанія-інвестор уже уклала угоди на постачання соломи з 57 сільгосппідприємствами прилеглих районів. В залежності від якості сировини аграріям платять від 40 грн. за тонну. Закуплено 100 тис. тонн – стільки необхідно для роботи підприємства протягом року. Виробничі потужності першої черги становитимуть 75 тис. тонн пелетів.

На Вінниччині будується завод з виробництва біопалива із соломиПроектна чисельність працівників заводу становить 120 осіб. Державна реєстрація новозбудованого підприємства планується у Вінницькій області. Як передбачається, свою продукцію «Вінн-Пелетта» експортуватиме до Німеччини. Поки що активного попиту на гранульоване біопаливо всередині країни немає.

Голова облдержадміністрації зазначив: «Ми вітаємо реалізацію подібних проектів. Також це дозволяє збільшити наші експортні можливості. Експорт завжди повинен переважати імпорт. Кошти будуть залишатися тут. І всі податки також. Плюс робочі місця і підтримка соціальної сфери – це хороша перспектива для розвитку регіону». Керівник області наполягає на виконанні інвестором своїх соціальних зобов’язань, зокрема, він пропонує підтримувати районну центральну лікарню.

Також Микола Джига повідомив, що в області планується будівництво підприємств з виробництва біопалива у Бершадському і Хмільницькому районах.

Для довідки:
На сьогодні на будівельному майданчику ТОВ «Він-Пелетта» площею 9,5 га завершені земляні роботи, будівельно-монтажні роботи здійснені на рівні 20%. На території згідно з проектом зведуть виробничий комплекс площею 3 тис. кв. м, склад, адміністративно-побутовий комплекс, протипожежні ємкості, ангар, насосну станцію та очисні споруди.

 


Переглядів: 9215
Поширень: 0