Запровадивши сім років тому електронні медико-психологічні картки на кожного учня, у Вінницькій загальноосвітній школі №21 дійшли висновку: здоров’я за цей час зміцніло тільки в тих, хто, крім уроків фізкультури, займався у спортивних секціях.

Треба зобов’язати учнів відвідувати спортивні секції

— Наша мета — простежити, як змінюється фізичний стан учня протягом навчання у школі, — каже директор ЗОШ №21 Андрій Космина. — На електронну картку заносимо дані дитини, поповнюємо її. Звичайно, доступ до інформації має тільки директор і медичний працівник.

Тут працюють над створенням «Школи сприяння здоров’ю». Міносвіти рекомендує формування таких спеціалізованих шкіл, однак єдиної програми для них немає. У 21-й створювали її з власної ініціативи. Залучили науковців, лікарів-практиків обласного центру. Головне завдання — змусити учнів більше рухатися. Для цього передбачили низку заходів. Зокрема, щоденними з них є фізкультхвилинки. Проводять їх на всіх уроках, у всіх класах.

У школі кажуть, що директор власним прикладом заохочує до фізкультпауз колег.

— Якщо декому з учителів незручно, чи не під силу виконання вправ, то їх підміняють учні-спортсмени, — уточнює керівник.

На жаль, очікуваного ефекту фізкультпауза не дала. Як, врешті, й інші аналогічні заходи.

— Коли ми проаналізували електронні картки медико-психологічного стану учнів, дійшли висновку: учні додатково повинні займатися фізкультурою і спортом.

На думку співрозмовника, Міносвіти має розробити програму, яка зобов’язувала б учнів відвідувати спортивні секції, як урок.

— Апробувати таку програму можна на базі «Шкіл сприяння здоров’ю», — продовжує директор. — Треба змусити дітей більше рухатися.

У школі №21 діє десять спортивних секцій. Заняття в них проводять двоє вчителів фізкультури та відомі тренери. Секцію спортивного орієнтування веде заслужений тренер України Людмила Пронтішева. Тренування проводяться переважно у лісі або парку, діти постійно на свіжому повітрі, багато рухаються. Протягом трьох останніх років команда 21-ї виборює першість у спортивному орієнтуванні на міських змаганнях. Декілька учнів захищають честь на обласних, всеукраїнських і міжнародних турнірах. Найвищого результату досягла дев’ятикласниця Поліна Захарова, вона стала чемпіонкою Європи.

Секцію боротьби очолює вчитель фізкультури, майстер спорту з дзюдо, чемпіон України Володимир Карнаух.

П’ять разів за останні вісім років шкільні футболісти ставали чемпіонами міста серед шкільних команд, двічі здобували друге і один раз третє місце. Дмитро Маліновський, колишній випускник школи, а нині вчитель фізкультури, одночасно тренер команди вважає запорукою такого успіху те, що діти долучаються до футболу з першого класу.

 


Переглядів: 10911
Поширень: 0